NOVI MODEL

Otvoreni i dodatni šalteri: Doznali smo koliko je zahtjeva pristiglo i što trebate učiniti da dobijete obiteljsku mirovinu

04.01.2023 u 11:06

Bionic
Reading

U novoj godini krenuo je i novi model isplate obiteljskih mirovina prema kojem će umirovljenici moći naslijediti 27 posto mirovine preminulog supružnika, uz zadržavanje vlastite starosne ili invalidske mirovine. To pravo moći će iskoristiti svi udovci i udovice koji primaju vlastitu mirovinu, kao i postojeći korisnici obiteljske mirovine ako procijene da im se to isplati

Prema procjenama Ministarstva i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), spomenutom novinom bit će obuhvaćeno više od 155.000 korisnika s prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 510 kuna mjesečno.

'Do dana 2. siječnja 2023. u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zaprimljeno je 4605 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine', rekli su nam iz HZMO-a.

Umirovljenici i članovi njihovih obitelji već su prvog radnog dana u novoj godini požurili u HZMO, u kojem su otvoreni i dodatni šalteri. Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine može se podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2023., a pravo na isplatu priznaje se od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za 12 mjeseci unatrag, a najranije od 1. siječnja 2023.

Udovci i udovice koji stječu pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu u 2023. imaju pravo na korištenje obiteljske mirovine po novim uvjetima. Ako odluče koristiti vlastitu mirovinu, imaju pravo i na dodatak u visini 27 posto supružnikove mirovine. Ako odluče koristiti supružnikovu mirovinu, imaju pravo na 77 posto mirovine pokojnog partnera, umjesto dosadašnjih 70 posto.

Kako bi mogli ostvariti svoje pravo, udovice i udovci trebaju podnijeti zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine. Tiskanica zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine dostupna je na ovoj poveznici na stranicama HZMO-a. Podsjetimo, tiskanica je dostupna i putem e-usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani od 2. siječnja 2023.

Oni koji prvi put podnose zahtjev za obiteljsku mirovinu moraju najprije popuniti obrazac na ovoj poveznici, a zatim i gore navedenu tiskanicu.

  • +10
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U HZMO-u su ranije napomenuli da uz zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine nije potrebno dostavljati drugu dokumentaciju. U zahtjevu za isplatu dijela obiteljske mirovine treba navesti osobne podatke podnositelja zahtjeva i umrlog osiguranika (korisnika mirovine) te podatke za kontakt. Ako zahtjev podnosi skrbnik ili opunomoćenik, potrebno je priložiti odluku o imenovanju skrbnika ili punomoć.

Oni kojima se isplaćuje obiteljska mirovina, a priznato im je pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, trebaju potpisati i izjavu o suglasnosti da im se obustavi isplata obiteljske mirovine i uspostavi isplata starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine te dijela obiteljske mirovine.

Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine podnosi se područnoj službi/uredu HZMO-a prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Može se podnijeti i usmeno u zapisnik, ali i besplatno predati u svim poštanskim uredima na području RH te u Mirovinskom informativnom centru u Zagrebu (Gradišćanska 26), Splitu (Matoševa 3), Osijeku (J. J. Strossmayera 3) i Rijeci (Titov trg 8A).