ZAGREBAČKI VELESAJAM

Otovrena četiri specijalizirana sajma

05.04.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvorena četiri specijalizirana međunarodna sajma - gospodarskih vozila, prometa, logistike i prateće industrije Zagreb transport show, graditeljstva i opremanja Graditeljstvo, obrtništva te grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda Interklima

Sajmovi traju do 9. travnja, a na njima se predstavlja 451 izlagač iz 23 zemlje

Sajmove je otvorio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta koji je istaknuo da su sajmovi pokazatelj u kakvom se stanju nalazi gospodarstvo. Izrazio je nadu da će u budućnosti biti više izlagača te sudionicima sajmova poželio uspostavu novih kontakata i sklapanje novih poslova.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec kazao je kako je obrtnički sajam posebno važan za hrvatsko obrtništvo, jer je to prilika da se na obrtničkom forumu iznesu aktualni problemi koji muče obrtnike.

Ostalo je još mnogo neriješenih problema koji muče obrtnike, a najvažniji su nelikvidnost i financijska nedisciplina, rekao je Ranogajec. Visoke kamate na poduzetničke kredite, visoka porezna opterećenja, samo su neki od problema koje treba hitno rješavati, kazao je predsjednik HOK-a ističući i potrebu kvalitetnijeg strukovnog obrazovanja.

Obrtnici, naglasio je uz ostalo Ranogajec, moraju biti informirani, educirani kako bi što spremnije dočekali ulazak u EU.

Sajmove prati bogat stručno-popratni program, pa će se tako danas održati tradicionalni Obrtnički forum, a tema mu je 'Suzbijanje neregistriranih djelatnosti'. Raspravljat će se o stvaranju poticajnog okruženja za obrtništvo i povećanju konkurentnosti, poticajnim mjerama za obrtnike te suzbijanju neregistrirane djelatnosti, odnosno sive ekonomije, a bit će predstavljen i prijedloga zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kojeg je Vlada uputila u saborsku proceduru.

U petak, 8. travnja, bit će dodijeljena priznanja najboljim izlagačima, kao i tradicionalne nagrade Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva 'Vrijedne ruke', najboljem poduzetniku izlagaču, najboljem izvoznom proizvodu, najboljem tradicionalnom proizvodu i najboljem proizvodu ženskog poduzetništva.