JEFTINIJE ZDRAVSTVO

Ostojić: Bolnice su prestale generirati gubitke

13.11.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, sudjelujući na okruglom stolu o analizi zdravstvenog sustava, istaknuo je kako bolnice nisu osuđene na gubitke te da je zahvaljujući novim upravama i smjernicama učinjen značajan pomak u podmirivanju dospjelih obveza

'Pri kraju je priča u kojoj su se neke bolničke uprave ponašale kao pijani milijarderi, a bile su zaštićene kao lički medvjedi', rekao je ministar Ostojić na okruglom stolu pod nazivom 'Jesu li bolnice osuđene na gubitke?', koji je u organizaciji časopisa Banka i Ekonomskog instituta Zagreb održan u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Ocijenio je kako postoji razlog za optimizam jer je, zahvaljujući novim upravama i smjernicama, učinjen značajan pomak u podmirivanju dospjelih obveza - bilježi se trend smanjenja ukupnog duga, a gotovo sve državne bolnice prestale su generirati nove gubitke

Ministar Ostojić je naglasio kako je Ministarstvo zdravlja napravilo četiri ključne stvari koje se odnose i na borbu protiv korupcije; privatni monopol više ne postoji; jasno smo ukazali na razlike u cijeni i napravili objedinjenu javnu nabavu; informatizacija i liste čekanja ne mogu biti transparentnije, a u startu je zatvorena nabavka aparata zastarjele tehnologije.

'Sve te četiri stvari su donijele ogromne milijunske uštede, s jedne strane, a s druge strane, ubrzani su postupci za dobrobit naših pacijenata', kazao je Ostojić.

Uz ostale, naveo je i primjere u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica gdje je u postupku javne nabave izabran najpovoljniji mobilni operater pa su troškovi fiksne telefonije mjesečno smanjeni 30 posto, dok je KBC Zagreb uveo SMS obavještavanje pacijenta. U KBC-u Osijek smanjena je potrošnja lijekova, naravno, ne na uštrb pacijenata, kao i troškovi prijevoza zaposlenika, dok su u KBC-u Rijeka smanjeni troškovi u praonici rublja, izvijestio je ministar.

'Cijeli niz bolnica nije poštovao smjernice i zato su neki ravnatelji smijenjeni', naveo je ministar zdravlja i podsjetio da u hrvatskom zdravstvenom sustavu 17.500 liječnika ima licencu i dobili su svoju šifru prema kojoj će menagement znati koliko liječnik radi, koliko ima terapija ili operacija.

Govoreći o borbi protiv korupcije i pravima pacijenata, podsjetio je kako su u strategiji anticipirali američku vladu, po kojoj 'jedan dolar uložen u borbu protiv korupcije donosi uštedu od osam dolara', te su prihvatili iskustva zapadoeuropskih država po kojima u zdravstvenom sustavu razvijenih zemalja ima mogućnosti uštede od 10 posto zdravstvenih troškova koji idu na korupciju.

'Korupcija je rak koji razara društvo i zamalo je posljednih godina postala društveno prihvatljivo ponašanje', kazao je ministar zdravlja Ostojić, dodavši kako u borbi protiv korupcije imaju niz akcijskih planova i žele djelovati sinergijski.

Ponovio je kako je najnoviji slučaj korupcije u zdravstvu bio 'tužan dan za hrvatsko liječništvo, ali dobar dan za hrvatsku državu'

Na okruglom stolu 'Jesu li bolnice osuđene na gubitke?' govorila je i Maja Vehovec sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, a bilo je riječi i o reformi financiranja bolnica uvođenjem plaćanja preko dijagnostičko-terapisjkih skupina i važnosti informatizacije u optimizaciji bolničkog poslovanja.