luksuzna jurilica

Oštar pad prodaje Porschea u Kini i SAD-u

10.04.2024 u 16:35

Bionic
Reading

Njemački proizvođač luksuznih sportskih automobila Porsche objavio je u srijedu da mu je prodaja blago smanjena u prvom tromjesečju, uz oštar pad u Kini i Sjedinjenim Državama.

U prva tri ovogodišnja mjeseca Porsche je diljem svijeta isporučio ukupno 77.640 vozila, što predstavlja pad od četiri posto u usporedbi s istim kvartalom prošle godine.

Kompanija je u Kinu, najvažnije tržište, i u Sjevernu Ameriku izvezla gotovo za četvrtinu manje vozila nego na početku 2023.

Među razlozima 24-postotnog pada isporuka u Kinu izdvajaju prije svega napetu gospodarsku situaciju na kineskom tržištu, ali i visoku poredbenu osnovicu, budući da je, kako podsjećaju, u istom prošlogodišnjem razdoblju prodaja bila izrazito jaka zahvaljujući nagomilanim narudžbama iz pandemijskog razdoblja.

Porscheova prodaja u Sjevernoj Americi pala je za 23 posto u prvom redu zbog kašnjenja isporuka nekih modela povezanih s carinskim procedurama, pojašnjavaju u tvrtki.

Tisuće Audijevih i Porscheovih automobila zaglavile su u prvoj polovini veljače pred lukama u Sjedinjenim Državama zbog carinske provjere dijelova kineske proizvodnje.

Njemački poslovni list Handelsblatt izvijestio je da je "problematična" komponenta ugrađena u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley.

Prodaja Porschea u matičnoj Njemačkoj porasla je pak u prvom tromjesečju za 37 posto, a u ostatku Europske unije za otprilike 10 posto.

Na ostalim inozemnim tržištima, koja uključuju Afriku, Latinsku Ameriku, Australiju, Japan i Koreju, porasla je oko 14 posto, objavila je njemačka tvrtka.