PROIZVOĐAČI NAMJEŠTAJA

Osnovali udrugu i zahvalili se Čačiću na podršci

15.11.2012 u 15:52

Bionic
Reading

'Nalazimo se u sudbonosnom trenutku. Ili ćemo propasti ili napredovati', rekao je Renato Radić, predsjednik novoosnovane udruge proizvođača namještaja. Pozivajući Vladu u pomoć, Radić je zahvalio prvom potpredsjedniku na odlasku Radimiru Čačiću na razumijevanju njihove problematike

Kako bi osigurali razvoji napredak industrije proizvodnje namještaja, 15 vodećih kompanija, koje čine 60 posto sektora sa 4.500 zaposlenih, osnovalo je udrugu Hrvatski proizvođači namještaja

Upozoravajući da je industrija proizvodnje namještaja u hrvatskoj suočena s velikim izazovom opstanka u otežanim uvjetima poslovanja, predsjednik udruge zatražio je od Vlade da drvnu industriju proglasi strateškim nacionalnim interesom.

'Unatoč teškoj situaciji u kojoj se trenutačno nalazimo, naša industrija ima velik potencijal – imamo sirovinsku osnovu, tehnologiju, znanje i tradiciju. Jedan smo od najvećih generatora zapošljavanja u nerazvijenim i ruralnim područjima Hrvatske, a više od 70 posto naše proizvodnje se izvozi', rekao je Radić.

Ističući da će ključna aktivnost udruge biti jačanje konkurentnosti, Radić je zatražio državnu intervenciju kroz nove strukturne potpore jer je, prema njegovim riječima, sadašnji sustav nedovoljan za opstanak i razvoj sektora. 'Potrebno je stvoriti sustav u kojem će znatno veći dio drvne mase završiti u namještaju', rekao je Radić iznoseći podatak da se danas u namještaj preradi svega 10 posto drveta.

Cilj udruge je, da uz Vladinu pomoć, u narednih tri do pet godina povećaju izvoz od 50 do 100 posto.

U ime Ministarstva gospodarstva osnivače udruge pozdravio je Alen Leverić, pomoćnik ministra za industrijsku politiku, energetiku i rudarstvo.

Naglašavajući da je Vladin cilj jačanje industrijske proizvodnje i konkurentnosti, najavio je set potpora koje ministarstvo razrađuje u okviru industrijske politike. Između ostaloga, pripremaju se potpore za transport, marketinške aktivnosti i istraživanje i razvoj proizvoda.