NAJVIŠE AUTOCESTAMA

Osjetno srezana financijska jamstva

26.02.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Hrvatska je Vlada u prošloj godini izdala financijskih jamstava u ukupnom iznosu od 7,93 milijarde kuna, od čega 5,38 milijardi kuna za sektor prometa, a 2,55 milijardi kuna za sektor gospodarstva, podaci su iz Pregleda izdanih državnih jamstava u 2008. godini koje je Ministarstvo financija objavilo u Narodnim novinama

Ti podaci pokazuju i da je iznos jamstava koja je Vlada izdala u 2008. godini znatno manji u odnosu na jamstva iz 2007. godine, kada ih je izdano u ukupnoj vrijednosti od gotovo 13,6 milijardi kuna.

Glavnina ukupnog iznosa jamstava izdanih u prošloj godini, odnosno više od 4,5 milijardi kuna odnosi se na inozemne obveze, a preostalih 3,4 milijarde kuna na jamstva za tuzemne obveze.

Najveći broj od ukupno 37 jamstava iz 2008. godine izdan je za obveze četiriju hrvatskih brodogradilišta, no njihov je udio u ukupnoj vrijednosti izdanih jamstava znatno manji od jamstava izdanih sektoru prometa, odnosno Hrvatskim autocestama (HAC), Hrvatskim cestama (HC) i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ).

Naime, ukupna vrijednost 29 jamstava brodogradilištima iznosi manje od 2,4 milijarde kuna, dok je vrijednost jamstava za tvrtke iz područja auto cesta veća od 5,3 milijarde kuna. Pritom je najveći iznos jamstava, veći od 3 milijarde kuna, izdan za obveze HAC-a, i to za financiranje Plana građenja i održavanja autocesta u 2008. godini.

Za financiranje izgradnje državnih cesta iz HC-ovog Plana građenja i održavanja državnih cesta u 2008. godini Vlada je pak izdala jamstava u vrijednosti većoj od 1,1 milijarde kuna, dok je ARZ-u za financiranje izgradnje obilaznice grada Rijeke izdano jedno jamstvo, u vrijednosti višoj od milijardu kuna.

Među brodogradilištima i brojčano i vrijednosno najveći udio u lani izdanim financijskim jamstvima ima Brodosplit. Za to je brodogradilištu, naime, izdano 13 jamstava na ukupni iznos od 910 milijuna kuna, i to uglavnom za financiranje i financijsko praćenje izgradnje brodova, kao i za jedan avans za financijsko praćenje gradnje broda.

Riječkom Brodogradilištu 3. maj prošle je godine ukupno izdano jamstava u vrijednosti većoj od 610 milijuna kuna, također uglavnom za financiranje novogradnji, ali i za financiranje tekuće proizvodnje te troškove tekućeg poslovanja.

Slijedi Brodotrogir, za čije je obveze vezane uz financiranje gradnje brodova Vlada prošle godine odobrila jamstva veća od 500 milijuna kuna, dok je za istovjetne obveze Brodogradilištu Kraljevica odobreno jamstava od oko 340 milijuna kuna.

Najmanji iznos jamstava u 2008. je izdano Luci Ploče, u vrijednosti od oko 81 milijun kuna, za zaduženje Luke kod EBRD-a za Projekt integracije trgovine i transporta, odnosno Terminala za rasuti teret.