rizik sankcija

Osiguravatelji neskloni pokrivanju kredita za izvoz u Rusiju i Ukrajinu

04.03.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Osiguravatelji trgovinskih kredita zaziru od pokrivanja poduzeća koja izvoze u Ukrajinu i Rusiju, nakon ruske invazije na susjednu zemlju, tvrde izvori, ukazujući na rizike sankcija, visokih potraživanja i mogućeg nepodmirivanja financijskih obaveza

Osiguravatelji će prije novih poslova provjeravati jesu li njihovi poslovni klijenti možda pod sankcijama, tumače izvori.

Većina polica osiguranja sklapa se na godinu dana ili dulje, ali osiguravatelji trgovinskih kredita često imaju više manevarskog prostora i mogu u okviru police uskratiti isplatu za novi posao u kratkom roku.

Tvrtke koje isporučuju robu ili usluge s odgodom plaćanja kupuju tu vrstu osiguranja kako bi se zaštitile od neplaćanja odnosno plaćanja nakon ugovorenog roka, tumači Reuters.

Osim tvrtki, trgovinske kredite osiguravaju i državne agencije za izvozne kredite.

"U ovom tjednu osiguravatelji trgovinskih kredita vjerojatno su uzeli stanku zbog novih rizika vezanih za Ukrajinu i Rusiju", rekao je Nick Robson, globalni lider za kreditne specijalnosti u brokeru osiguranja Marsh.

Nedostupnost osiguranja trgovinskih kredita utjecat će na izvoznike hrane, tekstila i elektronike u Ukrajinu i Rusiju, kao i na one koji izvoze proizvode namijenjene ukrajinskoj poljoprivredi ili ruskom energetskom sektoru, tumači Robson.

Fizičke i ekonomske posljedice rata povećat će vjerojatnost da tvrtke u Ukrajini, koje kupuju robu sa Zapada, neće moći platiti nabavljenu robu, povećavajući rizike za osiguravatelje.

Poput brojnih drugih vrsta komercijalnog osiguranja, ni osiguranje trgovinskih kredita ne pokriva rizik ratnih sukoba. Prema toj klauzuli, kompanija ne može tražiti isplatu odštete u slučaju sukoba između dvije od pet velikih sila - Britanije, SAD-a, Francuske, Kine i Rusije.

Nervozu u sektoru izazivaju i ograničenja plaćanja između Europe i Rusije budući da osiguravatelji nisu sigurni hoće li izvoz u Rusiju biti plaćen.

Vodeći su europski osiguravatelji trgovinskih kredita u privatnom sektoru Euler Hermes, u vlasništvu osiguravatelja Allianz, Atradius i Coface.

Iz Euler Hermesa poručili su da "s obzirom na aktualni kontekst i visoki stupanj neizvjesnosti" prilagođavaju strategiju osiguranja.

U Atradiusu ističu da im je važno "ostati u bliskom kontakstu" s klijentima kako bi ih izvijestili o mjerama vezanim za njihovo poslovanje.

U Cofaceu nisu željeli komentirati informaciju neimenovanih izvora.

Osiguravatelji širom svijeta pokrivaju gotovo 3.000 milijardi dolara potraživanja od kupaca, objavila je Međunarodna udruga za osiguranje i jamstvo kredita.