TRI MJESECA DO MEĐUNARODNOG SUDA

Orco Hrvatskoj uputio zadnju opomenu pred tužbu

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 07.01.2011 12:47
  • Objavljeno 07.01.2011 u 12:24
Jean-Francois Ott

Jean-Francois Ott

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U intervjuu za EuroBusiness Media, direktor Orco grupe Jean-Francois Ott kazao je da je danas uputio zadnju opomenu premijerki Kosor te da će, ne riješi li se spor oko Sunčanog Hvara u roku od tri mjeseca, predati tužbu protiv Hrvatske međunarodnom sudu, a od svojih odvjetnika će tražiti da pronađu način kako zaštititi njihovu investiciju od 65 milijuna eura

Jean-Francois Ott danas je poslao pismo premijerki Kosor u kojemu stoji da Hrvatska ima tri mjeseca za pregovore s Orcom te da će, ukoliko se 'stvari ne riješe na pravedan i prijateljski način', tužiti Hrvatsku međunarodnom sudu.

U intervjuu Ott podsjeća da su nakon pobjede na natječaju u Sunčani Hvar uložili 65 milijuna eura i postali najveći dioničar s udjelom od 55 posto. 'HFP je morao ispuniti neke obaveze, nijednu od njih nije ispunio. Orco je u bio obvezan uložiti neke novce, što smo i učinili. Pogodila nas je kriza, kao i mnoge druge kompanije, ali nastavili smo vrijedno raditi', kazao je Ott.

'Danas sam poslao pismo hrvatskoj premijerki, vjerujem da je taj dokument sada na njezinom stolu. Imaju tri mjeseca za pregovore s nama kako bi pronašli, nadam se, prijateljsko rješenje ili ćemo ići na međunarodni sud', kazao je Ott, dodajući da će od svojih odvjetnika tražiti da pronađu način kako bi zaštitili Orcovu investiciju od 65 milijuna eura.

Izvršni direktor Orca rekao je da ga je hrvatska policija ispitivala o operativnim stvarima u Sunčanom Hvaru i o nekim plaćanjima dobavljačima: 'Ništa vrlo ozbiljno. To su stvari na koje bi odgovore trebali dati menadžeri Sunčanog Hvara. Zašto bismo krali samo od sebe, kako pišu novine? Nema nikakvog smisla da uložimo 65 milijuna eura kako bismo uzeli dva.' Smatra da motiv policijskog ispitivanja može biti samo politički i vezan uz to što HFP dan ranije nije na skupštini dioničara podržao Orcov plan restrukturiranja.

Na pitanje osjeća li se diskriminiranim kao strani investitor u Hrvatskoj, Ott odgovara: 'Definitivno. Došli smo prije pet godina u Hrvatsku sa željom da dugoročno investiramo. Kada ulažete u nekretnine, morate imati petogodišnju, desetogodišnju ili dvadesetogodišnju viziju. I mi smo je imali. Pet godina radimo u Hrvatskoj i stalno nas vrijeđaju, omalovažavaju i napadaju,' zaključio je Ott.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi