RASPRAVA O NACIONALNOM VIJEĆU ZA SPORT

Oporba: Sportašima tijekom pandemije koronavirusa učinjena velika nepravda

18.02.2021 u 18:04

Bionic
Reading

Sportašima je tijekom pandemije koronavirusa učinjena velika nepravda, ocijenili su oporbeni zastupnici u četvrtak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o prijedlogu razrješenja i imenovanja dijela članova Nacionalnog vijeća za sport

Nacionalno vijeće za sport je najviše stručno i savjetodavno tijelo koje brine za razvoj i kvalitetu sporta.

O prijedlogu da se na četiri godine članovima Vijeća imenuju Ante Baković (na prijedlog Vlade), Tomislav Grahovac i Mario Vukoja (na prijedlog HOO), Ratko Kovačić (na prijedlog Hrvatskog paraolimpijskog odbora), Oliver Lušić (Hrvatski sportski savez gluhih) i Tomislav Krstičević (Kineziološki fakultet), Sabor će glasovati u petak.

Nacionalno vijeće za sport ima predsjednika i 12 članova koje imenuje i razrješava Sabor, i to predsjednika i šest članova na prijedlog Vlade, tri člana na prijedlog HOO, po jednog člana na prijedlog Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog športskog saveza gluhih i Kineziološkog fakulteta.

  • +10
Sabor 6. sjednica Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor svake dvije godine imenuje po šest članova Vijeća, a predsjednika svake četiri godine.

Prije tri dana, 15. veljače, istekao je mandat šestorici članova Vijeća.

Vlada, koja je provela postupak po objavljenom javnom pozivu, utvrdila je Prijedlog odluke o imenovanju člana Vijeća kojega ona predlaže te objedinila i proslijedila prijedloge za imenovanje preostalih pet članova Vijeća koje predlažu ovlašteni predlagatelji.

Zastupnici nisu sporili predložena imena, no, ustvrdili su da stanje u sportu nije bajno i da je, uz kandidate, trebalo predstaviti i program Vijeća te upozorili da godinama nije bilo izvješća o radu.

Posebno su apostrofirali kako je sportašima tijekom pandemije koronavirusa učinjena velika nepravda. "Očekujem u budućnosti da Vijeće reagira na odluke koje donosi to paradržavno tijelo na čelu s Berošem i ekipom", kazao je Miro Bulj (Most).

Anka Mrak Taritaš iz Kluba zastupnika Centra i Glasa zamjerila je što su među članovima samo dvije žene, iako se na svjetskoj, europskoj i hrvatskoj razini stalno govori o većem učešću žena.

Vesna Vučemilović (Domovinski pokret) upozorila je da su zbog pandemije u posljednjih godinu dana brojna djeca bila uskraćena za sportske aktivnosti.

Damira Bakića iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka najviše je zasmetao izostanak izvještaja o radu i to ne jednog nego više njih, za više godina i to istom domu od kojeg se sad traži reizbor članova koji izvještaj nisu podnijeli, što je nazvao nemarom, podcjenjivanjem i arogancijom.

Marija Selak Raspudić iz Mosta upozorila je da je sport zbog pandemije bio najviše zanemaren iako je riječ o ključnoj aktivnosti za zdravlje građana pri čemu su najviše stradala djeca.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Romana Nikolić upozorila je na problem financiranja sporta zbog čega taj teret pada na leđa roditelja iako mnogi nisu u stanju to iznijeti.

Upozorila je također da su u Vijeće ponovno imenovani oni koji su razriješeni, upitavši po kojim su kriterijima predloženi s obzirom na to da zbog nepodnošenja izvještaja o radu nemaju uvid u njihov rad.

Predstavnik Kluba zastupnika HDZ-a Ante Bačić rekao je kako vjeruje da će u raspravi o izvještaju koja će uskoro doći na red imati prilike raspraviti i možda dati neke sugestije i potaknuti teme, posebno u vrijeme pandemije u kojem je sport pod najvećim pritiskom.

Tomislav Družak, koji je predstavio prijedlog, odgovorio je zastupnicima da su u završnoj fazi izrade prijedloga zakona o sportu koji je u planu za zadnji kvartal ove godine. Zadnje izvješće o radu podnijeto je za 2013. a u izradi su izvješća za 2020 i 2021. i bit će gotova za mjesec dana, rekao je Družak.