istraživanje Gfk-a

Oporavak potrošnje u Njemačkoj ni uoči blagdana nije na vidiku

28.11.2023 u 11:29

Bionic
Reading

Raspoloženje njemačkih potrošača blago se popravilo uoči prosinca, ali je još uvijek na vrlo niskoj razini i ne signalizira održivi oporavak, pokazalo je u utorak istraživanje instituta GfK i Nürnberškog instituta za tržišne odluke (NIM)

Indeks raspoloženja potrošača porastao je za 0,5 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u prethodnom mjesecu, na minus 27,8 bodova. Blagi rast indeksa uglavnom odražava ublaženu sklonost građana štednji, ali raspoloženje i dalje definiraju nesigurnost i zabrinutost, tumače autori izvješća.

"Nakon tri uzastopna mjeseca pada raspoloženje potrošača stabiliziralo se pred kraj godine, ali je i dalje na jako niskoj razini i ne pokazuje znakove dugotrajnijeg oporavka u idućim mjesecima", zaključio je stručnjak za potrošnju u NIM-u Rolf Buerkl.

Uz rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, građane zabrinjava i visoka inflacija, "važan razlog u osnovi pesimističnih prognoza o primanjima" u Njemačkoj, istaknuo je Buerkl. To se očituje i u pokazatelju primanja koji je "na iznimno niskoj razini" i u studenom se smanjio za još 1,4 boda, na minus 16,7 bodova.

"Valja polaziti od pretpostavke da kupovnu moć primanja kućanstava i dalje nagriza u prvom redu poskupljenje namirnica", zaključio je stručnjak NIM-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'