Mladen Pejković:

'Okupljamo najveći broj bivših FER-ovaca u povijesti i pokrećemo niz inicijativa'

14.06.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Prvo veliko okupljanje bivših studenata zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) održat će se ovaj četvrtak pod imenom FERConnect. Tim povodom razgovarali smo s Mladenom Pejkovićem, predsjednikom Alumni odbora FER-a

FERConnect počinje u 17 sati u prostorijama fakulteta. Na skupu će biti predstavljeni rezultati i planovi Alumni odbora te će biti riječi o potencijalima FER-a za suradnju s gospodarstvom i zajednicom alumna.

Fakultet elektrotehnike i računarstva ove godine pokrenuo je svoj Alumni odbor, koji čine 16 bivših studenata, danas renomiranih imena hrvatske gospodarske scene.

Na njegovu čelu je Mladen Pejković iz Atlantic Grupe, a članovi su još: Luka Abrus (Five), Davor Baković (Končar - Mjerni transformatori), Mirna Bašić (Erste&Steiermärkische Bank), Tomislav Car (Productive), Josip Ćesić (Gideon), Tomislav Čleković (Rimac Automobili), Boris Drilo (Hrvatski Telekom), Ivana Fazinić (Q agency), Anja Hula (Infobip), Gordan Kreković (Visage Technologies), Goran Mirković (AVL - AST), Renata Rubeša (Hrvatski operator prijenosnog sustava), Zlatka Tečec Ribarić (Končar - Institut za elektrotehniku), Davor Tomašković (Croatia osiguranje) i Igor Strejček (Microblink).

Čeka nas veliko okupljanje alumna FER-a u četvrtak. Što očekujete od tog skupa? Koje ćete poruke poslati?

Očekujemo najveće okupljanje bivših studenata do sada održano. Zajednički nazivnik svih poruka je poziv za jačom povezanošću FER-ove zajednice alumna kroz zajednički rad na društveno korisnim aktivnostima te poziv za tješnjom suradnjom s fakultetom. Naravno, ne treba zanemariti ni druženje poslije službenog dijela. Imajući u vidu to koliko su novih i uspješnih tehnoloških kompanija pokrenuli FER-ovci u posljednje vrijeme, ideje koje će se izmijeniti i poznanstva koja će biti sklopljena mogu se za nekoliko godina pokazati itekako značajnima.

Na čiju je inicijativu osnovan Alumni odbor FER-a? Koje ste si ciljeve postavili?

Odbor je osnovan na inicijativu dekana FER-a, profesora Vedrana Bilasa. Naš glavni cilj je biti platforma koja će u ograničenom tranzicijskom razdoblju pokrenuti niz hvalevrijednih inicijativa, poput mentorstva, zaklade, privlačenja stranih studenata i jače suradnje unutar zajednice FER-ovih alumna. Želimo ostvariti pretpostavke da sve takve aktivnosti postanu dio regularnog djelovanja FER-ove zajednice alumna, neovisno o ovom odboru.

Koliko je diploma FER-a prepoznata i priznata u inozemstvu?

Niz FER-ovaca koji su ostvarili uspješne međunarodne karijere u kompanijama koje imaju vrlo visoke kriterije u zapošljavanju najbolje govori o priznatosti FER-ove diplome u inozemstvu.

Jedan od ciljeva je povećanje broja stranih studenata. Koliko je program FER-a konkurentan na svjetskoj razini? Gdje vidite moguća poboljšanja?

Čini nam se da je program apsolutno konkurentan, o čemu govore rezultati onih koji su ga završili. Postoji određena diskrepancija između kvalitete obrazovanja koje FER pruža i broja upisanih stranih studenata. Vidimo prostor za iskorak u poslovnom dijelu ponude stranim studentima, a vjerujemo i da ćemo međunarodnim utjecajem zajednice FER-ovih alumna uspjeti prenijeti pozitivna iskustva studiranja na FER-u i motivirati potencijalne strane studente posebice za postdiplomske studije.

Najavljeno je osnivanje zaklade za potrebite i uspješne studente. Kako će se financirati ta zaklada, koliki će joj biti budžet i kolikim iznosima će se pomagati studentima?

Zaklada će primati donacije na više načina: korporativnim uplatama, članovima udruge bivših studenata FER-a te svih privatnih osoba koje žele pomoći ovom hvalevrijednom cilju. Iznose potpore i broj studenata kojima ćemo pomoći odredit ćemo prije početka akademske godine, kad budemo imali jasniju sliku toga kojim novcem raspolažemo.

Hoćete li vi biti osobno uključeni u program mentorstva? Kako je to zamišljeno?

Mentorstvo iskusnih i uspješnih FER-ovaca namijenjeno je ne samo studentima, nego i mlađim kolegicama i kolegama koji su diplomirali na FER-u i misle da će im savjet iskusnijih kolega pomoći u profesionalnom životu. Radimo na stvaranju platforme kojom ćemo spajati zainteresirane za pružanje i primanje usluge mentorstva. Počeli smo s 10 mentora i u samo nekoliko dana svi su bili 'rasprodani', toliki je bio interes mlađih kolega. To je najbolji dokaz da smo pokrenuli korisnu inicijativu.

  • +5
Mladen Pejković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Domaće tehnološke firme perjanica su hrvatskog gospodarstva. Kako im država može pomoći da budu još konkurentnije?

Tako da smanji porez na primanja stručnjaka koje zapošljava naše gospodarstvo. To će direktno utjecati i na usporavanje, pa i zaustavljanje odlaska visokoobrazovanih stručnjaka u inozemstvo.

Upisna kvota za FER barem u posljednja dva desetljeća iznosi oko 650 mjesta, a interes za tim studijem i potreba za takvim kadrom samo rastu. Mislite li da bi fakultet trebalo proširiti još jednom zgradom?

U ovom važnom pitanju ne smijemo zaboraviti ni stvaranje pretpostavki za sve aspekte rada FER-a: obrazovanje, transfer znanja i istraživački rad. Zbog velikog broja kvalitetnih projekata FER je povećao broj zaposlenih, koje financira upravo kroz takve projekte, ali nije povećao kapacitet svojih prostora, tako da bez novih, dodatnih prostora neće moći funkcionirati ni sa sadašnjim brojem studenata.