U LOVU NA SREDSTVA

Odred ministara na turneji od Osijeka do Splita promovira fondove EU-a

27.03.2015 u 11:02

Bionic
Reading

U utorak je održana konferencija pod nazivom 'Zajedno do EU fondova za poduzetništvo' na kojoj je sudjelovao dosad najveći broj ministara: čak njih šest i premijer. Radi se o prvoj od ukupno šest konferencija na kojima će biti predstavljene mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU-a i to u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu, a iz Vlade poručuju da se sve financira bespovratnim sredstvima EU-a

'U ovom trenutku, budući da je održano tek prvo predstavljanje, ne raspolažemo ukupnim troškom organizacije, no sve konferencije će se financirati bespovratnim sredstvima iz tehničke pomoći za provedbu programa EU-a, kako je to definirano i Komunikacijskom strategijom', kazao je za tportal Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade.

Jelić naglašava kako Komunikacijska strategija ima za cilj informirati potencijalne korisnike o dostupnim mogućnostima financiranja za različite vrste projekata EU-a, o različitim aspektima procedure prijave i provedbe tih projekata, zatim informirati opću javnost o financiranim projektima i njihovim rezultatima te ulozi koju, u suradnji s Republikom Hrvatskom, EU ima u predmetnoj pomoći. Osim toga, zadatak joj je informiranje, povezivanje i suradnja s medijima u svrhu što boljeg i učinkovitijeg informiranja i promidžbe fondova EU-a.

U financijskom razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj je na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. U idućih mjesec dana bit će predstavljene i mogućnosti ulaganja iz fondova EU-a za ruralni razvoj i poljoprivredu, održivi razvoj i čist okoliš, bolju prometnu povezanost, zapošljavanje, regionalni i urbani razvoj, prirodnu i kulturnu baštinu te socijalnu infrastrukturu.

Organizatori konferencija su Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.