VELIKA ČAST

Odlučeno: Srbija će biti domaćin i organizator EXPO-a 2027. godine

21.06.2023 u 15:58

Bionic
Reading

Generalna skupština Međunarodnog ureda za izložbe (BIE) odlučila je da će Srbija biti domaćin Specijalizirane izložbe EXPO 2027. godine

Kako je priopćeno, u Parizu su održana tri kruga glasanja, a u finalu su se našli Srbija i Španjolska. Delegacije su pristupile završnom glasanju te su sa 81 glasom podrške izabrali Srbiju kao domaćina ove manifestacije. S druge strane, Španjolska je dobila 70 glasova.

Uz Srbiju i Španjolsku, u užem krugu su se našli Sjedinjene Američke Države i Tajland.

Američki CBS News Minnesota piše da je Bloomington izgubio bitku za domaćina EXPO-a 2027., a bilo je procijenjeno da će izložba državi donijeti 729 milijuna dolara ekonomskog učinka. Španjolska Malaga bila je u konačnici na drugom mjestu.

'Iako smo razočarani što ovaj put nećemo imati priliku ugostiti svijet, čestitamo Srbiji na uspješnoj kandidaturi za EXPO 2027. Znamo da će stvoriti nezaboravno EXPO iskustvo', kazao je Bob Clark iz natjecateljskog odbora Minnesota USA World Expo.

EXPO je najveća manifestacija izložbenog karaktera na svijetu, na koju svake godine hodočaste milijuni posjetitelja.

Specijalizirana izložba EXPO 2027. u Beogradu s temom 'Igra(j) za čovječanstvo – sport i muzika za sve' od 15. svibnja do 15. kolovoza 2027. godine.

'Održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja jedinstvenu priliku za promociju svih gospodarskih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina. Republika Srbija i Beograd dokazali su da posjeduju sposobnost, organizacijske, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumijeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima', priopćio je službeni Beograd prilikom kandidature u siječnju 2022. s potpisom premijerke Ane Brnabić.