VARAJU PUŠAČE

Od svibnja bez 'light' cigareta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.12.2008 09:13
  • Objavljeno 17.12.2008 u 09:13
cigareta

cigareta

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Tvornica duhana Rovinj će od svibnja 2009. početi postupno smanjivati plasman cigareta s oznakom 'light' na hrvatsko tržište, što je rezultat usklađivanja s novim duhanskim standardima koji se ubrzano šire zemljama EU.

Zakon o duhanu, koji po uzoru na stroge zapadne države zabranjuje uporabu oznake light, u Hrvatskoj je trebao zaživjeti još lani, no zbog kašnjenja s izmjenama i dopunama na snagu bi trebao stupiti za manje od šest mjeseci

Razlog zabrani prodaje light cigareta je istraživanje svjetskih znanstvenika koji su dokazali da tzv. light ili superlight cigarete nisu ništa manje štetne od običnih cigareta. U TDR-u kažu da su u potpunosti spremni prilagoditi se toj zabrani.

'Što se tiče ukidanja oznake light na cigaretama, skrećemo pozornost da zakon koji to uređuje, stupa na snagu u svibnju 2009. Spremni smo prilagoditi se navedenim rješenjima, to više što već sad poštujemo takve standarde u zemljama u kojima je to zakonom uređeno i u koje izvozimo svoje proizvode', poručuju iz TDR-a. Davor Tomašković, glavni izvršni direktor TDR-a, tvrdi da se zbog pravila EU, proizvođač koji pod istim brendom ima cigarete različite jakosti mora naći drugi način da ih obilježi i to se u pravilu radi s koloritom ili se umjesto riječi 'light', koriste neka druga dopuštena imena, piše Jutarnji list

'Na nizu tržišta EU jačaju ograničenja u potrošnji, promoviranju i označavanju duhanskih proizvoda. Nije dozvoljeno cigarete označavati prefiksom light ili super light jer se smatra da potrošač time može biti zaveden kako je light cigareta manje štetna od neke druge. To ni nije intencija duhanske industrije jer light cigareta samo ima manji postotak katrana i nikotina, ali ne znači da je manje štetna', objasnio je Tomašković.

Američki Vrhovni sud presudio je da proizvođači cigareta koji su proizvode etiketirali oznakom 'light' mogu biti tuženi zbog prevare potrošača, što je odluka koja je izazvala paniku među čelnicima duhanske industrije zbog straha od mogućeg niza zahtjeva za odštetama koje bi se mogle brojati u milijardama dolara.

U presudi koja je mnoge iznenadila i koja je donesena tijesnim ishodom navedeno je kako pušači sada mogu koristiti odredbe zakona koji reguliraju zaštitu potrošača na razini saveznih država i na temelju njih tužiti proizvođače cigareta zbog načina na koji reklamiraju svoje 'light' cigarete s manjim postotkom nikotina. Kako pišu američki mediji, ovo je pobjeda za sve pušače koji tvrde da ih je duhanska industrija prevarila navodeći ih na pomisao da su “light” cigarete manje štetne od onih običnih.

Međutim, cigarete su samo dio brzorastućeg i šarolikog asortimana proizvoda koji imaju oznaku “light”. Razna istraživanja u svijetu su pokazala da su ljudi dosta sumnjičavi i prema prehrambenim light proizvodima. Najnovije istraživanje Agronomskog fakulteta otkrilo je da čak trećina građana (28 posto) Hrvatske smatra da su light oznake obmana potrošača. Najveći postotak, 39,2 posto nema mišljenje jesu li light proizvodi stvarno takvi kakvima se predstavljaju, dok ostatak ispitanika vjeruje oznakama light.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi