troše se milijarde

Od perilice do auta, svaki proizvod ih treba: Zašto se sav novac ulaže u ovu industriju?

14.01.2024 u 19:41

Bionic
Reading

Od telefona i računala, do automobila i perilica rublja, gotovo svaki proizvod s prekidačem za uključivanje i isključivanje ima u sebi računalne čipove, također poznate i kao poluvodiče. Vlade zapadnih zemalja sad ulažu milijarde eura u domaću proizvodnju tih minijaturnih pločica kako bi smanjile ovisnost o uvozu iz Azije

Trenutno se u Velikoj Britaniji u gradu Durhamu gradi velika tvornica čipova. Nekadašnji pogon keramičkih cijevi, izvana izgleda kao veliko skladište, ali unutra se golemi prostor pretvara u sfosticirano središte za proizvodnju poluvodiča, piše BBC.

Tvrtka Pragmatic Semiconductor već je postavila jednu proizvodnu liniju. Skupi strojevi zaštićeni su unutar velikih kućišta, a zrak unutra se pažljvo kontrolira kako bi se izbjegla bilo kakva kontaminacija tijekom proizvodnje.

Pragmatic ima novca za izgradnju još jedne takve linije, a kreditom od 210 milijuna eura financirat će se postavljanje linija tri i četiri. Pragmatic je osigurao financiranje od UK Infrastructure Bank koju podupire britanska vlada i British Patient Capital, podružnice British Business Bank.

No, tvrtki iz Cambridga trebat će mnogo više novca jer je plan da u staroj tvornici cijevi ima ukupno osam proizvodnih linija računalnih čipova.

Industrija poluvodiča doživjela je velike turbulencija u posljednjih nekoliko godina. Došlo je do poremećaja u opskrbnim lancima zbog pandemije Covida-19 i geopolitičkih napetosti u Aziji, odakle potječe 90 posto najnaprednijih svjetskih čipova.

David Moore, izvršni direktor Pragmatic Semiconductora, najvećeg proizvođača čipova u Velikoj Britaniji, kaže da će industriji trebati više vrsta poluvodiča za rješavanje 'različitih vrsta problema'. Većina poluvodiča proizvodi se pomoću silicija, ali njegova tvrtka ima drugačiji pristup.

Oni u tvornici u Durhamu proizvode fleksibilne, odnosno savitljive čipove koji se mogu koristiti u nosivoj tehnologiji, autentifikaciji odjeće, pa čak i u naljepnicama paketa za praćenje dostave. Umjesto da leže na silicijskoj pločici, Pragmaticovi čipovi izgrađeni su na fleksibilnom tankom filmu.

Ovaj pristup rezultira čipovima koji su jeftiniji i brži za proizvodnju od standardnog silikonskog poluvodiča.

"Ako uzmete standardno postrojenje za proizvodnju silicija, trebat će više godina i milijarde eura da se napravi. Naš proizvodni pogon može biti 10 do 100 puta jeftiniji, ovisno o tome s čime ga usporedite. Kad radite sa silicijem treba vam tri do šest mjeseci da se krene od početka procesa sve do gotovog proizvoda. Za nas, mi to možemo učiniti za manje od 48 sati', rekao je Moore.

Ali njegovi poluvodiči nisu lijek za sve. Fleksibilni čip može biti jeftiniji i brži za izradu, ali pametni telefoni, računala i druga napredna tehnologija ne moge bez najnaprednijjih poluvodiča baziranih na siliciju. Ozbiljna nestašica tih čipova 2021. naglasila je koliko globalna industrija ovisi o nekoliko ključnih dobavljača.

Samo Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) proizvodi 90 posto najnaprednijih poluvodiča na svijetu. U nastojanju da smanje tu ovisnost, vlade troše goleme svote za stvaranje snažnije domaće industrije.

U kolovozu 2022. vlada SAD-a donijela je zakon koji je obećao 52 milijarde dolara (47 milijardi eura) za povećanje domaće proizvodnje računalnih čipova. Europska unija ima vlastiti projekt vrijedan 43 milijarde eura, dok je Velika Britanija najavila ulaganja od 1,2 milijarde eura.

Njemačka je također doživjela veliki val ulaganja. Tajvanski TSMC odlučio je zajedno s tri europske tvrtke uložiti 10 milijardi eura u pogon u Dresdenu.

'Vidimo da je 80 posto globalne proizvodnje trenutačno u Aziji, oslanjanje na azijske zemlje znači da stvarno moramo ojačati našu otpornost ovdje u EU. Mislim da je spoznaja o važnosti poluvodiča za industriju ovdje u Europi, za naš tehnički razvoj, bila podcijenjena u prošlosti', napominje Hendrik Abma, glavni direktor Europske udruge industrije poluvodiča.

Uz Njemačku, Abma napominje da su Belgija, Litva i Češka doživjele značajna ulaganja.

Nakon američkog Zakona o čipovima, gotovo 500 tvrtki prijavilo se američkoj vladi za financiranje projekata, prema Hannah Dohmen, analitičarki u Georgetownovom centru za sigurnost i nove tehnologije u Washingtonu. Tvornice su planirane u New Yorku, Arizoni, Texasu, Ohiju i Idahu.

  • +10
Biden u Arizoni pozdravio ulaganje TSMC-a u tvornicu čipova Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

A izvan SAD-a i Europe planiraju se i drugi projekti.

'Vidimo kako Indija pokušava ući u prostor proizvodnje poluvodiča. Zemlja koja ima snažnu povijest u dizajnu čipova, ali će u proizvodnji početi od nule. Indija želi biti veliki igrač u svemirskoj tehnologiji, uz sve veće natjecanje s Kinom. To je potaknulo SAD i druge savezničke zemlje da ojačaju tehnološku suradnju s Indijom', naglasila je Dohmen.

Sve to zvuči vrlo obećavajuće za industriju, ali izgradnja tvornica računalnih čipova nije laka. Planovi TSMC-a za izradu naprednih poluvodiča u američkoj Arizoni naišli su na probleme, a tvrtka za to krivi nedostatak kvalificiranih radnika.

Drugi se brinu da će žurba s izgradnjom tvornica u Europi i SAD-u samo odražavati ono što već postoji u Aziji. 'Postoji rizik od dupliciranja i rastrošnosti', upozorava Dohmen.