dobro je znati

Imate dron, ali bojite se kazne? Ovdje ćete doznati kako je izbjeći

05.10.2023 u 09:04

Bionic
Reading

U ne tako davnoj prošlosti dronovi su prvenstveno bili vezani uz vojne primjene, obavijene velom tajne i misterija. Međutim, kako je tehnologija napredovala i postajala dostupnija, dronovi su raširili svoja krila pronalazeći primjenu u raznim područjima, od slobodnih aktivnosti i snimanja filmova do napredne poljoprivrede i misija traganja i spašavanja. Stoga vas vodimo na putovanje kroz evoluciju dronova, istražujući njihove različite primjene i ključnu ulogu 5G tehnologije u oblikovanju njihove budućnosti

Počeci dron tehnologije

Podrijetlo bespilotnih letjelica može se pratiti unazad do njihove prvotne vojne upotrebe. U početku razvijeni u izviđačke svrhe, dronovi su evoluirali u bespilotne letjelice (UAV) sposobne za izvođenje preciznih vojnih operacija. Ove prve bespilotne letjelice omogućile su vrijedan uvid u neprijateljski teritorij bez opasnosti po ljudske živote što je unijelo svojevrsnu revoluciju u svijetu tehnologije.

Vojno podrijetlo bespilotnih letjelica ukorijenjeno je u potrebi za izviđanjem, vježbanjem ciljanja i smanjenju rizika za pilote u neprijateljskim okruženjima. Tijekom godina razvili su se u sofisticirane i svestrane alate koji igraju ključnu ulogu u suvremenim vojskama, a također su utjecali na civilnu i komercijalnu primjenu tehnologije bespilotnih letjelica.

Komercijalizacija dronova i upotreba u poslovanjima

Kako je tehnologija postala dostupnija, dronovi su se našli i u rukama stručnjaka kojima su uvelike počeli olakšavati posao. Bespilotne letjelice opremljene kamerama visoke razlučivosti otvorile su nove mogućnosti za video snimanje iz zraka. Prednosti korištenja drona je iskoristio i Marko Lasić, stručnjak iz Odjela za inženjering i optimizaciju mobilne pristupne mreže u Hrvatskom Telekomu. Kao zaljubljenik u tehnologiju, spojio je posao i strast te je kao hobi naučio i sam izrađivati dronove, popravljati ih nakon padova i sudara i editirati video sadržaje. U poslu, pojašnjava kako su dronovi od iznimne pomoći u situacijama kod teško dostupnih terena.

„Koristim dronove prilikom planiranja novih stupova jer često stupove radimo na šumovitim područjima. Iz same šume se ništa ne vidi tako da je teško steći dojam što bi neki stup mogao vidjeti. Zato se dronom dignemo iznad šume, na visinu na kojoj bi trebale biti antene i vrlo brzo dobijemo sliku onoga što će buduće antene na stupu vidjeti. Također, ako je neki teren nepristupačan možemo dronom lako doći do pozicije umjesto da se probijamo kroz gusto raslinje. S tim da je dron samo pomoć u procesu, za pripremu i konačnu analizu koristimo specijalne alate u kojima radimo statističke predikcije pokrivanja novog stupa te također važnu ulogu ima i prijašnje iskustvo gradnje lokacija mobilne mreže“, pojašnjava Lasić.

Uz postavljanja i mjerenja mobilnih mreža, dronovi su također postigli veliku popularnost i u području poljoprivrede gdje su revolucionirali poljoprivredne prakse. Precizna poljoprivreda, vođena tehnologijom dronova, omogućuje poljoprivrednicima praćenje zdravlja usjeva, prepoznavanje štetnika i optimiziranje navodnjavanja. Dronovi opremljeni multispektralnim kamerama i senzorima mogu prikupljati podatke koji pomažu poljoprivrednicima da donose informirane odluke, što dovodi do povećanja prinosa usjeva i smanjenog rasipanja resursa. To ne samo da koristi poljoprivrednicima, već također doprinosi održivijoj i učinkovitijoj proizvodnji hrane.

Dronovi kao suputnici na putovanjima

Osim kao iznimna pomoć u poslovanjima, dostupnost i pristupačne cijene komercijalnih dronova učinile su ove bespilotne letjelice dostupnim skoro pa svakome. Nije trebalo proći previše vremena kako bi turisti i ljubitelji putovanja počeli koristiti dronove kako bi prikazali ljepote prirodnih čuda, povijesnih znamenitosti i netaknutih plaža. Ove perspektive iz zraka promijenile su način na koji dokumentiramo svoja putovanja i dijelimo svoja iskustva sa svijetom, a zahvaljujući dostupnosti dronova i prihvatljivim cijenama, snimanje godišnjeg odmora pomoću drona postalo je sve raširenije.

Važno je napomenuti kako se kod upravljanja dronovima mora poštivati zakon te dobiti određene dozvole od nadležnih tijela. Kada pričamo o upravljanju dronovima, imamo dvije kategorije: operatora bespilotnih zrakoplova i tzv. udaljenog pilota. Operatora bespilotnih zrakoplova može biti svaka pravna ili fizička osoba koja obavlja ili namjerava obavljati aktivnosti u kojima se koristi jedan ili više dronova, neovisno o broju udaljenih pilota. Operator se registrira u sustavu registracije Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), kada je to primjenjivo i svi dronovi kojim udaljeni piloti obavljaju operacije za operatora označeni su istim, operatorovim registracijskim brojem. Udaljeni pilot je pak osoba koja upravlja dronom u svakoj pojedinačnoj letačkoj operaciji. Udaljeni pilot se ne registrira u sustavu registracije HACZ, već obavlja potrebno osposobljavanje i provjeru sukladno primjenjivim propisima. Više informacija o potrebnim dozvolama i regulacijama možete pronaći ovdje.

Kada se dobe potrebne dozvole, dolazimo do toga da čak i potpuni amateri u današnje vrijeme mogu postići vrhunske snimke i kadrove zahvaljujući činjenici da su bespilotne letjelice opremljene naprednim sustavima stabilizacije i kamerama visoke razlučivosti. Ovi se dronovi mogu vinuti na različite visine i kutove, pružajući jedinstvene i zadivljujuće perspektive krajolika, gradskih pejzaža i prirodnih čuda. Uz to se dobiva posebna kreativna sloboda i mogućnost da se istraže novi kutovi i perspektive koje je prije bilo nemoguće ili skupo postići. A uz razvitak tehnologije i brzu 5G mrežu, sve odmah možemo podijeliti i na društvenim mrežama!

„U svijetu dronova je najočitije to da snimka leta može završiti na nekom YouTube kanalu ili društvenoj mreži u 'instant' roku, tj. odmah poslije samog leta. Da malo pojasnim, dron za vrijeme leta snima video koji se odmah po slijetanju može prebaciti na mobilni uređaj ili tablet, editirati, te pomoću širokopojasne mobilne mreže, preferirano 5G mreže, vrlo brzo poslati na nekih od servisa za dijeljenje video sadržaja kao što je YouTube. Ili jednostavno podijeliti preko društvenih mreža. Tako da je taj put od snimanja videa do objave jako kratak, može se reći 'instant'“, objašnjava Lasić.

Sadašnjost i budućnost dronova

Dronovi su također postali nezamjenjiv alat u operacijama traganja i spašavanja. Opremljeni termovizijskim kamerama i drugim specijaliziranim senzorima, mogu brzo skenirati velika područja, locirati nestale osobe i procijeniti područja pogođena katastrofom. Njihova sposobnost pristupa teško dostupnim lokacijama i prijenos podataka u stvarnom vremenu spasilačkim timovima spasila je nebrojene živote tijekom prirodnih katastrofa i izvanrednih situacija, a Lasić vjeruje kako će u budućnosti imati još veću ulogu.

„Budućnost dronova je po meni definitivno u pristupu teško dostupnim lokacijama gdje će se primjerice koristiti kao pomoć u dostavi lijekova ruralnim područjima. Dakako, korištenje dronova od strane civilnih i vojnih organizacija poput vojske, vatrogasaca i HGSS-a. Također, budućnost donosi korištenje dronova u svrhu pružanja komunikacijskih usluga uslijed ispada mobilne i fiksne mreže prilikom velikih elementarnih nepogoda“, predviđa Lasić. Finalno, čitava tehnologija dronova usko je povezana s dobrom mrežnom pokrivenošću kako bi se podaci mogli skinuti u realnom vremenu.

Uloga 5G tehnologije

Integracija 5G tehnologije pogurnula je dronove u novu eru mogućnosti. Uz ultrabrzu razmjenu podataka i nisku latenciju koju pruža vodeća 5G mreža Hrvatskog Telekoma, dronovi mogu iskoristiti umjetnu inteligenciju za autonomno prepoznavanje i izbjegavanje prepreka. Ova razina autonomije čini dronove učinkovitijima i sigurnijima jednako za rekreativne i za profesionalne korisnike.

Jedna od najznačajnijih prednosti dronova s omogućenom 5G mrežom Hrvatskog Telekoma je njihova sposobnost donošenja odluka u stvarnom vremenu. Brza razmjena podataka osigurava da dronovi mogu brzo obraditi informacije, omogućujući im da se trenutno prilagode promjenjivim uvjetima. Primjerice, u scenariju potrage i spašavanja, bespilotna letjelica može analizirati izvore podataka uživo kako bi identificirala preživjele ili opasnosti i prenijela te informacije timovima za hitne intervencije u stvarnom vremenu.

Evolucija bespilotnih letjelica od njihovog vojnog podrijetla do njihove sadašnje svestranosti u poljoprivredi te traganju i spašavanju dokaz je moći tehnoloških inovacija. Zahvaljujući integraciji 5G tehnologije, dronovi su postali sposobniji, učinkovitiji i sigurniji nego ikad prije. Dok gledamo u budućnost, jasno je kako će bespilotne letjelice nastaviti igrati ključnu ulogu u oblikovanju raznih industrija i pridonijeti napretku u načinu na koji komuniciramo sa svijetom oko nas. S neograničenim mogućnostima na horizontu, nebo više nije granica za dronove.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskim Telekomom.