ODLIČNA SEZONA

Očekuje se rekordna zarada od turizma

02.09.2016 u 14:02

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende u petak je u Splitu na 20. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu kazao da se ove godine u Hrvatskoj očekuje više od 9 milijardi eura ukupne turističke potrošnje uz ocjenu da će i neto zarada od turizma biti puno veća nego prijašnjih godina

'Očekujemo da ćemo ove godine prijeći 9 milijardi eura ukupne turističke potrošnje stranih i domaćih turista', rekao je Pende novinarima na tom savjetovanju u Splitu dodajući da se takva očekivanja temelje i na podacima iz prvog ovogodišnjeg kvartala, kada su ukupni turistički prihodi porasli za 17 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Pende je naglasio da se s obzirom na trendove i rezultate dosadašnjeg dijela turističke godine i kod fizičkih turističkih pokazatelja (dolasci, noćenja) očekuje povećanje između 4,5 i 6 posto u odnosu na lani.

'Poboljšanje financijskih rezultata u Hrvatskoj se ipak ne ostvaruje povećanjem smještajnih kapaciteta i ne s tolikim povećanjem noćenja, nego najviše povećanom potrošnjom domaćih i stranih turista', ocijenio je Pende.

Na upit što očekuje od posezone, kazao je da su najave dobre i bolje nego lanjske te kao je bitno da u posezoni dolaze gosti koji koriste smještajne kapacitete i manje su ovisni o vremenskim prilikama.

Komentirajući izjave ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata koji je najavio da će Hrvatska ove godine ostvariti povećanje BDP-a od 3 posto, Pende je odgovorio da će, bude li tako, u tome važan udjel imati turistički rezultati pogotovo u trećem tromjesečju.