ekonomski danak rata

Očekivanja za njemačko gospodarstvo na rekordno niskoj razini

15.03.2022 u 19:00

Bionic
Reading

Očekivanja za njemačko gospodarstvo potonula su u ožujku na rekordno nisku razinu zbog rata u Ukrajini i ekonomskih sankcija Rusiji, pokazalo je u utorak istraživanje instituta za ekonomska istraživanja ZEW.

ZEW-ov indeks ekonomske klime potonuo je u ožujku na minus 39,3 boda, s 54,3 boda u veljači, što je njegov najveći pad otkad su je institut počeo provoditi istraživanja u prosincu 1991. godine.

Iz ZEW-a upozoravaju da naglo pogoršana očekivanja signaliziraju sve veće šanse za klizanje najvećeg europskog gospodarstva u recesiju.

"Recesija je sve izglednija. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji značajno prigušuju gospodarske izglede Njemačke", istaknuo je predsjednik ZEW-a Achim Wambach u priopćenju.

"Nagli pad očekivanja za gospodarstvo prate ekstremno pojačana inflacijska očekivanja", upozorio je Wambach.

Indeks ocjene trenutačne situacije u gospodarstvo također pokazuje znatno pogoršanje, s obzirom na njegov pad s minus 8,1 bod na minus 21,4 boda.

Da kriza u Ukrajini utječe na poslovanje kompanija u Njemačkoj pokazuje izjava izvršnog direktora Volkswagena Herberta Diessa da puni utjecaj rata još nije jasan i dovodi u pitanje VW-ove prognoze za 2022. godinu.

Njemački ministar financija rekao je u ponedjeljak da će vlada u srijedu usvojiti nacrt proračuna za 2022., ali i da će u narednim tjednima poslati u parlament dodatne fiskalne planove koji će odražavati utjecaj rata u Ukrajini na njemačko gospodarstvo, podsjeća Reuters.