NADOGRADNJA SUSTAVA

Obiteljska medicina uskoro bez papira

02.06.2009 u 14:24

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i kompanija Ericsson Nikola Tesla zaključili su danas ugovor o nabavi računalne opreme i softvera vrijedan više od 55 milijuna kuna, radi nadogradnje nacionalnog IT sustava primarne zdravstvene zaštite. Realizacijom ovog projekta, za otprilike godinu dana cijeli sustav obiteljske medicine trebao bi funkcionirati bez papira

Posao uključuje i održavanje, instalaciju te implementaciju novih funkcionalnosti u već postojeći IT sustav primarne zdravstvene zaštite. Ugovorene aktivnosti odvijat će se u tri faze, od kojih prva obuhvaća isporuku sklopovske i sistemske programske opreme te nove funkcionalnosti.

Druga faza sadrži izradu sustava izvještavanja za Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kao i za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu. U ovoj će fazi uslijediti i povezivanje ljekarni s elektroničkim smjernicama za propisivanje lijekova te laboratorija primarne zdravstvene zaštite na centralni sustav.

Završnom fazom na isti će se centralni sustav povezati sve specijalističko konzilijarne djelatnosti, ginekolozi, pedijatri, ordinacije školske medicine, stomatolozi i jedinice za centralno naručivanje u šezdeset i šest hrvatskih bolnica. Ugovorom se kompanija obvezuje održavati ovako nadograđeni integrirani IT sustav primarne zdravstvene zaštite do kraja 2010. godine.

Ovaj sustav donijet će brojne koristi liječnicima, medicinskim sestrama, ustanovama zdravstvenog osiguranja i javno-zdravstvenim ustanovama te svim ostalim profesionalcima u zdravstvu, iako je njegova najveća vrijednost upravo u tome što pacijentima smanjuje bespotrebne administrativne barijere i čekanja, uz istodobno povećanje kvalitete i brzine medicinske usluge.

Za dva tjedna bit će raspisan i natječaj za skupu medicinsku opremu - magnetske rezonance, linearne akceleratore, color doplere, u vrijednosti od 500 milijuna kuna. Tvrtka koja ga dobije morat će opremiti i prostor u bolnicama.