PROVIZIJE U ZADRU?

O istrazi u vezi plinifikacije EVN doznao iz medija

15.02.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Nakon medijskih napisa da USKOK provodi istragu o projektu plinofikacije Zadarske županije, čelnici tvrtke EVN Croatia plin, koja je na rok od 30 godina dobila koncesiju za tu plinofikaciju, rekli su u četvrtak na konferenciji novinare da su za policijsku istragu doznali iz medija.

Jedan od direktora EVN-a Gottfried Reisenauer rekao je kako nitko iz policije ni iz bilo kojega drugog državnog tijela s tim u vezi s njima nije kontaktirao, niti im je postavio bilo kakva pitanja.

"Želimo jasno reći da uvijek postupamo i poslujemo u skladu s ugovornim obvezama i u skladu s propisima, a ako bude potrebno, ako nas netko bude kontaktirao iz policije ili nekog tijela državne uprave, rado ćemo dati potrebne odgovore", dodao je.

EVN Croatia plin natjecao se i dobio koncesiju u skladu sa svim propisima i zakonima, a na pitanje novinara daju li u svojim milijunskim poslovima proviziju - jedan od direktora EVN Croatia plina Werner Casagrande odgovorio je kratko: "Ne!"

Na pitanje da komentira slučaj, iz ureda zadarskoga župana Stipe Zrilića odgovoreno je da je postupak za odabir koncesionara za plinofikaciju Zadarske županije proveden "transparentno i javno", a odluku je donijela Županijska skupština.

Župan Zrilić rekao je da USKOK s njim dosad nije razgovarao o tom slučaju.

Inače, EVN Croatia plin u plinofikaciju Zadarske županije dosad je uložio 3,5 milijuna eura, a u sljedećih nekoliko godina u plinofikaciju Dalmacije namjerava uložiti dodatnih 20 milijuna eura.

Kako je prije mjesec i pol dana pisala "Slobodna Dalmacija", istražitelje najviše zanima javni natječaj na kojem je 30-godišnju koncesiju dobila austrijska tvrtka EVN AG, koja u Hrvatskoj djeluje preko tvrtke EVN Croatia plina. Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan tada je rekao samo da se provode izvidi zbog sumnje u nezakonitosti, a zadarski župan Zrilić potvrdio je kako je policija uzela svu dokumentaciju vezanu uz plinofikaciju i koncesije na pomorskome dobru, dodajući kako ne zna o čemu je riječ ni koji su motivi te istrage.