KRENUO REMONT

Nuklearka u Krškom neće raditi više od mjesec dana. Odakle će stizati struja?

10.10.2023 u 22:29

Bionic
Reading

Slovenski ministar okoliša, klime i energetike Bojan Kumer sastao se u utorak s Virginijusom Sinkevičiusom, europskim povjerenikom za okoliš. Još jednom je istaknuo da je zaustavljanje rada Nuklearne elektrane Krško provedeno u skladu sa svim sigurnosnim standardima, no čini se da će remont trajati znatno duže nego što je planirano

Kumer je istaknuo da nema bojazni za opskrbu Slovenije električnom energijom, budući da kvar u nuklearki nije toliko velik da bi zahtijevao dulju obustavu rada, javlja RTVSlo.

Rad nuklearke prekinut je prošlog vikenda zbog curenja cjevovoda reaktorskog spojnog sustava. U međuvremenu je već utvrđena točna lokacija oštećenja, a prema prognozama, elektrana će se ponovno sinkronizirati s mrežom za nekoliko tjedana ili mjeseci. Nužno je pregledati cijeli set na kojem je došlo do greške, rekao je Kumer.

Iz nuklearke su u ponedjeljak objavili da će dijagnostiku i analize obaviti za otprilike mjesec dana, no za sada ne mogu govoriti o datumu reintegracije Neka u elektroenergetsku mrežu.

Predsjednik uprave NEK-a Gorazd Pfeifer rekao je kako je svjestan da će ovo biti izazov za zaposlenike, institucije i partnerske tvrtke. 'Problem želimo riješiti na stručan i kvalitetan način, kako bismo nastavili zacrtanim putem dugoročno sigurnog i stabilnog poslovanja. Bit će potrebna dijagnostika, destruktivna i nedestruktivna ispitivanja cjevovoda, analitičke studije podrške i eventualno ishođenje dozvola za metode sanacije. Trenutačno je, uzimajući u obzir iskustva iz inozemstva, identificirano i analizirano nekoliko mogućih uzroka curenja. To može biti skrivena greška u izradi zavarenja, greška u materijalu, toplinski zamor materijala, naponska korozija i mehaničko naprezanje', precizirao je šef NEK-a.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Emica Elveđi / PIXSELL

U Krškom već provode potrebne radnje za sanaciju svih mogućih uzroka curenja. Nakon količine goriva od jezgre reaktora do bazena za istrošeno gorivo, cjevovod će biti ultrazvučno pregledan iznutra i izvana. Očekuju da će kroz te inspekcije otkriti uzrok curenja. Projekt je nazvan izvanredni remont, a sve aktivnosti odvijaju se prema pripremljenom planu organizacije remonta.

Budući da nuklearka Krško čini 40% proizvodnje električne energije u Sloveniji, nameće se pitanje kako će se tijekom remonta odvijati opskrba električnom energijom. Za ovo su 'generalku' već odradili u listopadu 2022., kad je nuklearka bila pod temeljitim remontom. Slovenija je u tom periodu uvozila i do 100% električne energije, no zahvaljujući dobroj mrežnoj povezanbosti s ostatkom svijeta, uspjela je osigurati opskrbu.

  • +15
Nuklearna elektrana Krško Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Tako će biti i ovoga puta, uz to da će se dijelom pokriti iz domaćih izvora, prije svega iz termoelektrane Šoštanj i hidroelektrana, a za lijepog jesenskog vremena opskrbi manjim dijelom pridonose i solarne elektrane. Preostali dio manjka država pokriva iz uvoza.

Ministar Kumer kaže kako je Gen energija, krovna tvrtka Gen grupe kojoj pripada i NEK, odmah krenula u sklapanje ugovora o nabavi struje. 'Nema bojazni oko opskrbe električnom energijom', jamči ministar.