NA 50 DOLARA

Novi soj koronavirusa srušio cijene nafte

21.12.2020 u 16:22

Bionic
Reading

Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 50 dolara zbog pojave novog soja koronavirusa u Britaniji koji je pokrenuo novi val strogih mjera zatvaranja, potpirujući zabrinutost za potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2,23 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,10 dolara nižoj cijeni, od 47,00 dolara.

Pojava novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, za kojeg se smatra da je 70 posto zarazniji od dosadašnjih, ponovo je raspirila strah od zaraze. Covid 19 do sada je odnio oko 1,7 milijuna ljudskih života.

Niz zemalja zatvorio je granice s Britanijom, što je izazvalo kaos u prometu i potaknulo bojazni od nestašice hrane na Otoku.

Novi soj virusa već je otkriven i u Australiji, Nizozemskoj i Italiji.

"Novi soj koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazao nam je da se optimizam koji su donijela cjepiva i držao je cijene u Londonu iznad 50 dolara može ispuhati u trenu", konstatira analitičarka Rystad Energyja Louise Dickson.

Cijena nafte popela su prošlog tjedna u Londonu na 50 dolara, prvi puta od ožujka, zahvaljujući optimizmu kojeg je potaknuo početak cijepljenja protiv covida 19, podsjeća Reuters.

"Vijest o novom soju koronavirusa pritisnula je sklonost rizičnim ulaganjima i cijene nafte. Odmažu i nova ograničenja širom Europe, koja će pogoditi europsku potražnju za naftom", ocjenjuje raspoloženje na tržištu analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

"Poruka je jasna: cijene nafte još su uvijek vrlo visoke i ovisit će i dalje o pandemiji", zaključuje Stephen Brennock iz PVM.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je da je novi soj virusa utjecao na cijene nafte i da se tržišta oporavljaju sporije no što se očekivalo. Oporavak bi mogao potrajati dvije do tri godine, ocijenio je Novak.

Negativno raspoloženje u potpunosti je zasjenilo dogovor američkih dužnosnika u Kongresu o 900 milijardi dolara pomoći u koronakrizi i subotnjem uvođenju novog cjepiva u SAD-u.

Dodatni pritisak na cijene stvorilo je i osam novoaktiviranih bušotina u SAD-u u prošlom tjednu, najviše od svibnja, budući da je proizvođače ohrabrio rast cijena nafte iznad 45 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojoj internetskoj stranici objavila kolika je u petak bila cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica. U četvrtak iznosila je 50,78 dolara.