VLADA SE NEĆKA

Novi rebalans za 15-tak dana ili početkom rujna

29.06.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Ministarstvo financija svakodnevno prati prihode i rashode proračuna i ovisno o tim kretanjima predložit će ili za 15-tak dana ili početkom rujna drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna, a smjer u kojem će se kretati taj rebalans ovisit će o izvoru kapitala za financiranje deficita, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

U izjavi za novinare nakon dodjele nagrada Financijske agencije 'Zlatna bilanca', Šuker je istaknuo da Ministarstvo financija itekako prati kretanja prihoda i rashoda proračuna.

'Prateći ta kretanja mi ćemo ili u slijedećih 15-tak dana ili početkom rujna predložiti rebalans proračuna. A u kojem će on smjeru ići, da li za smanjenjem nekih rashoda ili povećanjem deficita ili kombinirano, to ćemo još odlučiti', istaknuo je Šuker.

Dodao je da je izvor kapitala za financiranje deficita nešto što će definitivno usmjeriti ne samo rebalans proračuna za ovu godinu nego i proračun za 2010. godinu, jer se već sada daleko više razmišlja o 2010. nego 2009. godini.

Na nagađanja treba li za financiranje proračuna podići neke poreze, ministar financija je pak kazao da problem nije toliko prihodovna strana proračuna koliko rashodovna

Zbog snižene gospodarske aktivnosti padaju i prihodi proračuna, a tu je još i psihološki moment: građani paze što će kupiti i tako se smanjila potrošnja, a to automatski znači i smanjenje tzv. 'potrošačkih poreza', prvenstveno PDV-a i određenih trošarina, rekao je Šuker.

Povećanjem primjerice stope PDV-a, dodao je, proračun bi se samo privremeno mogao 'zakrpat', ali to ne bi imalo većeg učinka ako rashodi rastu.

Istaknuo je i da mnoge europske zemlje u ovom trenutku imaju i veće deficite od Hrvatske, ali da se treba znati da one imaju lakši pristup kapitalu od Hrvatske, koja je u ovom trenutku u specifičnoj situaciji. Osim što je 'praktički pred završetkom ulaska u EU', Hrvatska 'ima i određenu situaciju što se tiče rejtinga', rekao je Šuker te dodao da su ipak neke zemlje članice EU i u daleko lošijoj poziciji nego Hrvatska.

Upitan da li će se dio deficita financirati prihodima od privatizacije, ministar financija je rekao da to u trenutku kada su cijene dionica pale za 50-tak posto nije pametno te da se ove godine ne planira privatizacija niti jedne veće hrvatske kompanije

Što se pak tiče proračunskih rashoda vezanih uz obećanja dana poljoprivrednicima, Šuker je kazao da se to može riješiti samo na dva načina - preraspodjelom sredstava ili rebalansom proračuna na način da se poveća deficit. Istaknuo je i da su nagađanja koliko će koštati ta obećanja malo pretjerana.