UBRZAN POSTUPAK

Novi pravilnik olakšat će izvoz hrane

30.05.2017 u 16:36

Bionic
Reading

Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane u Hrvatskoj počela je u utorak predstavljanjem novog Pravilnika o izvoznim certifikatima koji će olakšati izvoz hrane, te nekoliko novih uredbi EU-a, a nastavak skupa bit će posvećen označavanju hrane, bacanju i donaciji hrane te osnivanju banke hrane

Ružica Vazdar iz Ministarstva zdravstva kazala je da se na jesen očekuje novi Pravilnik o izvoznim certifikatima. Potvrde o slobodnoj prodaji bit će dvojezične, a smanjit će se i opseg dokumentacije koja se predaje uz zahtjev za potvrdu te će se time ubrzati postupak, objasnila je, dodavši da za zdravstvene certifikate više neće biti potrebna dodatna analiza proizvoda.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum naglasila je važnost Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksiZakona o javnoj nabavi koji će riješiti odnose domaćih proizvođača i institucija - škola, bolnica i vrtića. Ministarstvo poljoprivrede ojačalo je kontrole kojima se prati sigurnost hrane i nastavit će u tom smjeru što bi trebalo pomoći pri stavljanju proizvoda na domaće i inozemno tržište, jer je proizvodnja hrane i pića strateška proizvodnja hrvatskoga gospodarstva, rekla je.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Agičić smatra da treba promijeniti svijest o mikrobima. Njih treba svesti na razumnu mjeru, ali mi s njima živimo i na to se građani moraju naviknuti, kazao je i pojasnio kako ne znači da svaki put kad ispitivanje pokaže postojanje salmonele, piletinu treba povući s polica.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković poručila je da je suradnja znanosti i industrije, kao i svih u lancu proizvodnje hrane od distributera do potrošača, jamstvo da s hranom neće biti incidenata, odnosno da će se oni smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Posebna gošća konferencije je Clarice Lulai Angi iz Kanadske agencije za zaštitu hrane, koja na godinu provede tri tisuće istraga i s tržišta povuče oko 350 artikala. Zahvaljujući tomu Kanada je najbolja u svijetu u sustavima za sigurnost hrane. Ona je predstavila kanadski sustav i kriterije za plasiranje na kanadsko tržište, na kojemu se prodaje 105 milijuna obroka na dan.

Na skupu se raspravlja i o novom pravilniku o jasnijem i vidljivijem deklariranju smrznutog mesa, nastavku pojačane kontrole uz povećanje nadzora veleprodajnih skladišta i internet trgovine, doniranju hrane i izmjenama pravnog okvira u tom području te o osnivanju banke hrane.