PRODAJA HYPA

Novi odnos snaga na bankarskoj sceni

hypo banka

hypo banka

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Gubici njemačke banke BLB i austrijske Hypo banke mogli bi dovesti do novog preslagivanja kockica na hrvatskoj bankarskoj sceni, čega smo bili pošteđeni pune tri i pol godine, koliko je prošlo od prodaje Splitske banke. Tvrdi se da je francuski Societe Generale ulazak u Hrvatsku platio milijardu eura za banku čiji je tržišni udio bio manji nego što ga danas ima Hypo banka u Hrvatskoj

Austrijski mediji najavljuju skoru prodaju Hypo leasinga i Hypo banke u Hrvatskoj, a kao kupci i preuzimatelji spominju se potpuno nova imena na ovom tržištu kao što su španjolski bankarski div Santander, belgijski KBC i Fortis. No, u igri su i dvije austrijske bankarske grupacije Erste i RBA koje već imaju svoje banke u Hrvatskoj. Belgijske se tvrtke oporavljaju nakon velikih gubitaka u 2008. i vjerojatno se pokušavaju vratiti u igru, dok Santander još nije ozbiljnije zakoračio na ove prostore.

Zanimljivo je da domaća pravila koncentracije ne idu na ruke ni jednoj od prvih pet banaka u zemlji. U Hrvatskoj ni jedna banka ne može imati više od 30 posto tržišta, prve tri ograničene su na 60 posto udjela, a prvih pet na najviše 80 posto. U utrci za Hypo Zabu, PBZ, Erste i RBA izbacio bi iz igre taj drugi prag od 60 posto ili bi se morale odreći nekih postojećih biznisa u zamjenu za zeleno svjetlo HNB-a. Austrijski mediji naveliko pišu o Erste banci kao 'sigurnom' kupcu Hypa u Hrvatskoj, no uprava banke to demantira.

'Hrvatska podružnica Hypo banke nije na prodaju i, sukladno tome, u ovom trenutku nije moguće govoriti o eventualnom interesu i budućim koracima. Erste banka nije razmatrala mogućnost preuzimanja HAAB-a', kaže uprava Erste&Steiermärkische banke.

Ta banka raste i u godini krize, a vodi je Petar Radaković, oprezni i radišni bankar iz Bjelovara, koji bi tim potezom izgurao Božu Prku s pozicije drugog najmoćnijeg bankara u državi i zapuhao za vrat Franji Lukoviću iz Zabe. Erste grupacija i 2007. se natjecala za preuzimanje HAAB banke iz Klagenfurta, ali su Bavarci i njihov BLB tada imali jače veze.

Erste je inače u Hrvatskoj rasla preuzimajući manje banke (Bjelovarska, Trgovačka, Čakovečka, Riječka...) dok je Raiffeisen banka, koju od početka vodi Zdenko Adrović, imala organski rast. Hypo banka u RH ima 38 milijardi kuna aktive i slovi kao najvredniji dio grupacije koju je BLB prije dvije godine kupio za 1,6 milijardi eura, kad je bankarstvo bilo u naletu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi