NACIONALNI PČELARSKI PROGRAM

Novi fond potpora pčelarstvu iznosit će 18 milijuna kuna

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 15.03.2011 12:02
  • Objavljeno 15.03.2011 u 10:23
pčela cvijet pelud žuto

pčela cvijet pelud žuto

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Vlada bi početkom travnja trebala donijeti novi sustav potpora pčelarstvu, vrijedan 18 milijuna kuna i usklađen s pravilima Europske unije. Dokument pod nazivom Nacionalni pčelarski program ovog tjedna dovršavaju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski pčelarski savez

Predsjednik HPS-a Martin Kranjec kaže da će pčelari ubuduće potpore ostvarivati u okviru šest područja. 'S ministarstvom smo dogovorili gotovo sve detalje programa, ostalo je još nekoliko sitnica. Do početka travnja želimo program poslati Vladi', kaže Kranjec.

Najvažnije je to da je dogovoreno šest mjera - borba protiv varoe, kontrola kvalitete meda, potpora pčelarima koji se sele, proširenje pčelinjih zajednica, potpora uzgoju matica i tehnička pomoć. Pravo na te poticaje imat će pčelari upisani u evidenciju pčelara i pčelinjaka Hrvatske poljoprivredne agencije. Za svaku mjeru ministarstvo će raspisivati natječaje koji se trebaju završiti do kraja godine.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je novi sustav potpora nastao u okviru pregovora s EU u poglavlju o poljoprivredi, a očekuje se i sufinanciranje. 'Svaka država članica izrađuje navedeni program i predlaže mjere koje će se u programu provoditi. Nakon što Europska komisija odobri program, sufinancira ga u visini od najviše 50 posto ukupno uloženih sredstava potrebnih za njegovu provedbu. Ukupni iznos sredstava koji će svakoj državi članici pripasti iz cjelokupnog raspoloživog proračuna za navedenu namjenu određuje se sukladno broju pčelinjih zajednica koju država posjeduje', izvijestili su nas u ministarstvu.

U HPS-u kažu da će se novim programom poboljšati sustav potpora za oko osam tisuća hrvatskih pčelara. Proizvodnja meda godinama se kreće između pet i šest tisuća kilograma godišnje, imamo oko 366 tisuća košnica, a mogućnosti širenja pčelarstva gotovo su neograničene.

Najnoviji podaci Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je u Hrvatskoj 2006. bilo 299 tisuća hektara livada i intenzivnih pašnjaka, oko milijun hektara mozaika različitih načina poljoprivrednog korištenja, od čega oko polovice poljoprivredne površine sa značajnim udjelom prirodne vegetacije. Šume i šumske površine prostiru se na 2,68 milijuna hektara što je 47 posto kopnene površine države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi