RADIMIR ČAČIĆ:

'Novac koji je oslobodio Rohatinski završio je u državnom dugu'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 17.05.2011 14:53
  • Objavljeno 17.05.2011 u 13:08
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević/CROPIX

'Hrvatska se nalazi na pragu ulaska u EU i pred početkom turističke sezone, a gospodarski pokazatelji za prvo tromjesečje ove godine su i dalje porazni', ocijenio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio nekoliko mjera za poticanje izvoza i rast turističkog sektora

Predsjednik HNS-a nije propustio pohvaliti rad stranačkih predstavnika u Varaždinskoj županiji, koja se, prema istraživanju Nacionalnog vijeća za konkurentnost, našla na vrhu ljestvice najkonkurentnijih županija. 'Jedina županija kojom upravlja HNS-ova ekipa dokazuje da se u vrlo teškim uvjetima mogu postići fantastični rezultati', rekao je Čačić, ističući ulaganje u obrazovanje kao ključni faktor uspjeha

Komentirajući ekonomske trendove u prva tri mjeseca, Čačić je ustvrdio da podaci o rastu nezaposlenosti i nelikvidnosti jasno govore o tome da je Hrvatska i dalje u recesiji. Posebno se osvrnuo na rastući proračunski deficit, ustvrdivši da je većina novca kojeg je bankama oslobodio guverner Željko Rohatinski, iskorištena za novo zaduženje države. 'Od 6,3 milijarde kuna koliko je oslobođeno intervencijom, 5,1 milijarda završila je u državnom dugu, a 1,2 milijarde u gospodarstvu i kod stanovništva', rekao je Čačić. 

Da bi istaknuo značenje mjera za poticanje izvoza, Čačić se vratio na primjer Varaždinske županije, koja se, prema njegovim riječima, unatoč najnižim prosječnim plaćama u Hrvatskoj i najvećem izvoznom suficitu, nalazi pred slomom. 'Prerađivačka industrija treba biti oslobođena između 15 i 20 posto poreznih tereta', poručio je Čačić, podržavši prijedlog Vladimira Ferdeljija da se porezno opterećenje veže uz neto izvozni rezultat tvrtki.

Posebno je naglasio ulogu HBOR-a, kao jedne od glavnih poluga pokretanja investicija u prerađivačkoj industriji i turizmu. 'HBOR treba povećati ročnost kreditnih linija za realni izvozni sektor i turizam sa sedam na 15 godina', smatra Čačić.

Jedna od mjera kojima bi se pomoglo izvoznim sektorima je i smanjenje cijena energenata. 'Cijene energije u realnom sektoru ne smiju biti u gornjoj petini cijena u Europi, nego u donjoj petini', naglasio je Čačić.

Založio se i za jačanje konkurencije i ograničavanje cijena komunalnih usluga. 'Nedostatak konkurencije i realni rast cijena komunalnih poduzeća neizdrživ je teret za proizvođače', zaključio je Čačić te predložio da komunalni sektor limitira svoj rast plaća i izađe na tržište.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi