MASIVNO LEŽIŠTE

Norvežani tvrde: Imamo rješenje za napajanje baterija i solarnih panela u narednih 50 godina!

10.07.2023 u 19:33

Bionic
Reading

Ogromno podzemno nalazište visokokvalitetnog fosfata u Norveškoj, koje se smatra najvećim na svijetu, dovoljno je veliko da zadovolji svjetsku potražnju za gnojivima, solarnim pločama i baterijama za električne automobile u sljedećih 50 godina, tvrdi tvrtka Norge Mining koja je spremna za vađenje materijala. Europa je tako dobila masivno skladište tog važnog materijala koji može opskrbljivati njenu industriju bez rizika sljedećih 50 godina

Fosfatna stijena bitan je element koji se koristi u proizvodnji fosfora za industriju gnojiva i uključena je u prijedlog Europske komisije za Zakon o kritičnim sirovinama iz ožujka. Procjenjuje se da je norveško nalazište vrijedno najmanje 70 milijardi tona, što je malo ispod 71 milijarde tona dokazanih svjetskih rezervi prema procjeni američkog Geološkog instituta 2021. godine.

Najveća nalazišta fosfatnog kamena na svijetu – oko 50 milijardi tona – nalaze se u regiji Zapadna Sahara u Maroku. Sljedeći najveći nalaze se u Kini (3,2 milijarde tona), Egiptu (2,8 milijardi tona) i Alžiru (2,2 milijarde tona), prema američkim procjenama.

'Sada, kada pronađete nešto takve veličine u Europi, što je veće od svih drugih izvora koje poznajemo – to je značajno', kaže za Euractiv Michael Wurmser, osnivač Norge Mininga, tvrtke koja stoji iza otkrića. Europska komisija pozdravila je potvrdu o ogromnom norveškom nalazištu fosfata. 'Otkriće je doista sjajna vijest, koja bi pridonijela ciljevima prijedloga Komisije o Zakonu o kritičnim sirovinama', rekao je za Euractiv glasnogovornik izvršne vlasti EU-a.

Električni automobili i solarni paneli

Oko 90 posto svjetskog iskopanog fosfatnog kamena koristi se u poljoprivredi za proizvodnju fosfora za industriju gnojiva, za što trenutno ne postoji zamjena. No fosfor se također koristi u proizvodnji solarnih panela i litij-željezo-fosfatnih baterija (LFP) za električne automobile, kao i poluvodiča i računalnih čipova – iako u malim količinama.

Sve ove proizvode Europska komisija je označila kao 'od strateške važnosti' za održavanje statusa Europe kao globalne svojevrsne elektrane u proizvodnji ključnih tehnologija za zelenu i digitalnu tranziciju. 'Zbog toga vjerujemo da će fosfor koji možemo proizvesti biti važan Zapadu', rekao je Wurmser za Euractiv.

Količine fosfora potrebne za proizvodnju baterija trenutno su malene i predviđa se da će zadovoljavati samo oko pet posto globalne potražnje do 2050. godine. Međutim, velike zemlje proizvođači poput Kine i SAD-a 'možda će nastojati zaštititi svoje domaće zalihe ograničavanjem izvoza, kao što je bilo 2008. s kineskim izvoznim carinama'. Stoga će budući poremećaji opskrbe 'vjerojatno biti geopolitičke i ekonomske prirode, mnogo prije nego što se globalne rezerve iscrpe'.

Poznate rezerve visokokvalitetnog fosfatnog kamena polako se troše i drži ih četiri ili pet velikih dobavljača izvan Europe, prema Savezu za kritične sirovine. 'Mala ponuda u kombinaciji s velikom potražnjom znači povećanje cijena', dodaje se.

Rafiniranje fosfora također je vrlo intenzivan proces karbonizacije, što znači da je većina industrije trenutno koncentrirana u Kini, Vijetnamu i Kazahstanu, kaže Wurmser. 'To je dio razloga zašto više nema proizvodnje ove kritične sirovine u Europi – u Nizozemskoj je prije mnogo godina postojala određena proizvodnja, ali su je zaustavili zbog velikog zagađenja', objašnjava.

No, prema Wurmseru, Norveška će moći poštovati strože ekološke standarde pri iskopavanju i rafiniranju tih minerala, više nego što to trenutno rade azijski konkurenti, primjenom tehnologije za skladištenje ugljika.

Otkriće iz 2018.

Norge Mining prvotno je otkrio nalazište 2018. na temelju informacija koje je dostavio Norveški geološki institut. Rudno tijelo u zemlji, za koje je izvorno procijenjeno da se proteže 300 metara ispod površine, zapravo je bilo duboko 4500 metara, otkrila je tvrtka.

'Kada smo to otkrili, napravili smo dva programa bušenja u dvije zone. I na te dvije zone, do 400 metara, uspostavili smo dva izvora svjetske klase, koji zajedno omogućuju opskrbu sirovinama za najmanje 50 godina', rekao je Wurmser.

Trenutačno je nemoguće bušiti na dubini od 4500 metara pa su geolozi koji su radili na projektu procijenili samo trećinu volumena, do 1500 metara od površine. Zajedno, 'to je oko najmanje 70 milijardi tona mineraliziranih fosfatnih stijena', rekao je Wurmser za Euractiv.

Uz fosfat, norveška nalazišta sadrže i vanadij i titan, koje EU također svrstava u kritične sirovine, a koriste se u zrakoplovnoj i obrambenoj industriji. Wurmser nije rekao koliko su značajne te naslage. Sada kada je faza istraživanja gotova, Norge Mining nastoji premjestiti projekt na sljedeću fazu rudarske proizvodnje.

Prema Wurmseru, norveška vlada 'snažno podržava' projekt, proglasivši u prosincu da će svi kritični projekti sirovina u Norveškoj podlijegati brzom odobrenju. Ispunjeni su osnovni preduvjeti za dobivanje rudarskih dozvola, uključujući i studije ekonomske isplativosti, kažu u tvrtki. Ali isto se ne može reći za Europsku uniju.

U svom prijedlogu Zakona o kritičnim sirovinama (CRM) iz ožujka, Europska komisija klasificirala je fosfor i fosfatne stijene kao 'kritične', ali ne i kao 'strateške' minerale, koji podliježu referentnoj vrijednosti od 40 posto domaće proizvodnje i ubrzanim pravilima izdavanja dozvola. 'Ključno je da dužnosnici u Bruxellesu razumiju stratešku važnost ovih sirovina', rekao je Wurmser.

Norge Mining ne treba financiranje – tvrtka je već navela interese tvrtki u Europi, SAD-u i Japanu, uključujući 'dva značajna proizvođača aviona' koji su zainteresirani za zalihe titana. Ipak, izdavanje dozvola može napraviti veliku razliku u rudarskom sektoru gdje obično prođe između 10-15 godina između istraživanja i prvog komercijalnog vađenja ruda.

'To je puno važnije od novca. Jer ako imate novac i ne dobijete odobrenje, to vam ne pomaže. Ali ako imate odobrenje za rudarenje, lako možete prikupiti kapital', kaže Wurmser. Europska komisija priznaje da je fosfor 'vrlo relevantan materijal za kemiju baterija i digitalizaciju'. Međutim, kaže se da su rezerve fosfatnog kamena 'obilne' i stoga ih ne treba klasificirati kao strateške.