europska alternativa

Norveška planira proizvesti velike količine plina do 2030., prodavat će ga po tržišnim cijenama

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2022 12:46
  • Objavljeno 24.08.2022 u 12:46
Jonas Gahr Store, norveški premijer

Jonas Gahr Store, norveški premijer

Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Norveška planira zadržati proizvodnju plina na visokoj razini do kraja desetljeća, ali prodavat će ga po tržišnim cijenama, rekao je ministar energetike Terje Aasland, otklonivši sugestije nekih analitičara i medija

„Očekujem da možemo zadržati trenutnu razinu proizvodnje do 2030. Poznato nam je da su izrađeni projekti i planovi razvoja i rada koji bi mogli pomoći u održavanju visoke proizvodnje plina u budućnosti”, rekao je Aasland. Norveška bi ove godine trebala proizvesti oko 122 milijarde kubičnih metara plina, za osam posto više nego 2021., i potencijalno nadmašiti rekord od prije pet godina, prema službenim prognozama iz svibnja.

Do 2026. proizvodnja bi se po prognozi uprave za naftu iz siječnja trebala spustiti na 118 milijardi kubičnih metara. Norveška je sada najveći europski izvoznik plina, pretekavši Rusiju koja je smanjila izvoz, prema podacima Refinitiv Eikona.

Aasland je također rekao da je još sigurniji u dugoročnu potražnju za norveškim plinom u Europi nakon što je Oslo u lipnju s Bruxellesom potpisalo sporazum koji predviđa pojačani europski uvoz norveškog plina. Norveška je već odgovorila na pojačanu europsku potražnju šaljući u inozemstvo plin koji je trebao biti ponovo ubrizgan u tlo radi veće proizvonje nafte.

Cijene plina u Europi gotovo su utrostručene ove godine, a Norveška ga ne planira prodavati ispod tržišne cijene, kao što su sugerirali neki analitičari i mediji navodili. "Tržište je u načelu predvidivo. U slučaju nestašice cijene su visoke, što, između ostalog, potiče veću proizvodnju i usmjerava plin na tržišta kojima je najpotrebniji", naglasio je norveški ministar.

"Izazvanje poremećaja na tržištu izradom... propisa koji bi u ovom trenu možda bili popularni moglo bi uništiti dio temelja za izgradnju stabilnosti i povjerenja kroz dulje vremensko razdoblje", rekao je Aasland. Dodao je i da Norveška ne planira uvesti porez na ekstrazaradu domaćih naftnih kompanija.

"U ovom trenu ne razgovaramo o novim porezima. Potencijalni dodatni prihodi kompanija u ovom trenu stvaraju temelje za buduća ulaganja i za cjelokupnu transformaciju energetskog sektora", rekao je Aasland. Equinor, najveći norveški proizvođač nafte i plina u većinskom vlasništvu države, planira povećati ulaganja u obnovljivu energiju i tehnologiju s niskim udjelom ugljika i izrasti u proizvođača "široke palete energenata", navodi Reuters. Trenutno su ipak fokusirani na pojačanju proizvodnju ugljikovodika, s obzirom na snažnu europsku potražnju.

  • +5
  • +2

Plinovod u Njemačkoj

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!