THE LEGATUM INSTITUTE

Norveška najnaprednija zemlja svijeta, Hrvatska tek 53.

03.11.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Sedmu godinu zaredom Norveška je proglašena najnaprednijom zemljom svijeta prema Indeksu prosperiteta 2015. koji izračunava londonski The Legatum Institute. Norveška je bogata naftom i ima neobično darežljiv socijalni sustav i ranu dob umirovljenja, a susjedne Danska i Švedska također ulaze u društvo pet najnaprednijih zemalja svijeta, piše britanski Telegraph

Hrvatska je na ljestvici zauzela 53. mjesto, a ispred nje nalaze se Bugarska (51. mjesto), Rumunjska (50. mjesto) i Slovenija koja je na visokom 25. mjestu najnaprednijih zemalja svijeta. Cijelo istraživanje moguće je pogledati ovdje.

Autori ljestvice napominju da skandinavske zemlje redovito zauzimaju najviše pozicije zbog izvrsnog obrazovnog sustava, poduzetničkih prilika te odličnog zdravstva i socijale. No ipak, londonski ih institut kritizira zbog visoke nezaposlenosti koja primjerice u Švedskoj iznosi 7,8, a u Finskoj čak 9,4 posto.

Osim skandinavskih zemalja, u društvu deset najnaprednijih našle su se i Švicarska, Novi Zeland, Kanada, Australija, Nizozemska i Irska. Sjedinjenje Američke Države našle su se na 11. mjestu, a Njemačka je zauzela 14. poziciju.

Pet najnaprednijih zemalja svijeta

1. Norveška
2. Švicarska
3. Danska
4. Novi Zeland
5. Švedska

Ovogodišnja studija pozornost skreće na zemlje Jugoistočne Azije, posebice Singapur koji je proglašen ekonomski najnaprednijom zemljom, dok je Indonezija proglašena ekonomijom koja se najbrže razvija – u proteklih sedam godina napredovala je za čak 21 mjesto. S druge strane, Kina više ne stoji tako dobro zbog rastuće nezaposlenosti i budućih očekivanja na tržištu rada.

Pojava takozvane Islamske države promijenila je sliku cijelog Bliskog istoka koji je proglašen opasnim područjem. Zbog sigurnosti na ljestvici su skliznule i Sjedinjene Američke Države kojima se zamjeraju smaknuća zatvorenika, njihovo držanje u samicama i česta brutalnost policije.

Najzaostalija je zemlja svijeta Srednjoafrička Republika koju slijede Afganistan, Haiti, Chad i Burundi.