odlična vijest

Njemačko gospodarstvo vjerojatno poraslo u prvom kvartalu

24.04.2023 u 15:44

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo vjerojatno je poraslo u prvom tromjesečju zahvaljujući oporavku industrijske proizvodnje, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka. U redovnom mjesečnom izvješću Bundesbank je tako revidirao svoju projekciju od prije mjesec dana prema kojoj je predviđan blagi pad gospodarske aktivnosti u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najveće gospodarstvo eurozone mučilo se dobar dio prošle godine jer su vrtoglavo visoke cijene energije opterećivale njegov golemi industrijski sektor, no skroman je oporavak u tijeku otkako je plin pojeftinio, podupirući nade da se recesija može izbjeći.

"Njemačkom gospodarstvu u prvom je tromjesečju išlo bolje no što se očekivalo prije mjesec dana i aktivnost je vjerojatno opet blago ojačala", objavio je Bundesbank. "Industrija se oporavila snažnije no što se očekivalo", poručila je središnja banka.

Bundesbankov blagi optimizam u skladu je s nizom podataka iz nedavnih anketa koji ukazuju na blagi oporavak gospodarstva nakon pada aktivnosti za 0,4 posto u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

Pad cijena plina podupro je energetski intenzivne industrije, a uska grla u opskrbi su se nastavila smanjivati, potražnja za automobilima je porasla, a i građevinski je sektor dobio poticaj, iako je to djelomično zbog povoljnijih vremenskih prilika.

Industrijske narudžbe također su u posljednje vrijeme porasle, što može ukazivati da je potražnja za industrijskom robom prešla najnižu razinu ciklusa, navode u banci.

Visoka zaposlenost također bi trebala nastaviti podupirati potrošnju, a nezaposlenost će vjerojatno idući mjesec blago pasti, dodala je središnja banka.

Međutim, izgledi su i dalje mješoviti budući da inflacija i dalje opterećuje potrošnju, a preokret u temeljnim cjenovnim pritiscima tek treba doći do potrošača. Ipak, rast cijena vjerojatno će nastaviti usporavati, a čak i ako temeljna inflacija neko vrijeme ostane visoka, rast cijena usluga trebao bi polako posustajati, dodaje se u izvješću Bundesbanka.