POMIJEŠANI REZULTATI

Njemačko gospodarstvo ubrzava, u Francuskoj stagnacija

14.08.2015 u 10:46

Bionic
Reading

Njemački gospodarski rast blago je ubrzao u drugom tromjesečju dok je francusko gospodarstvo stagniralo, pri čemu je glavni oslonac dva najveća gospodarstva eurozone bio izvoz zahvaljujući slabom euru, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci

U razdoblju od travnja do lipnja aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu porasle su 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 0,3 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda Destatisa.

Na godišnjoj su razini aktivnosti uvećane 1,6 posto.

"Poduprt slabim eurom, izvoz je prema preliminarnim izračunima porastao puno snažnije nego uvoz", konstatiraju u statističkom uredu.

Izgledi za aktualno tromjesečje također su dobri sudeći po snažnom skoku novih industrijskih narudžbi u razdoblju od travnja do lipnja na krilima snažne inohzemne potražnje.

Francusko je gospodarstvo pak u drugom ovogodišnjem tromjesečju stagniralo u odnosu na prethodna tri mjeseca, ali je Insee revidirao naviše revidirao naviše procjenu rasta u prvom tromjesečju, s 0,6 na 0,7 posto.

Francuski ministar financija Michel Sapin ističe da je gospodarstvo i dalje na dobrom putu da u ovoj godini ostvari 1-postotni rast, kao što su u vladi prognozirali. Izdvojio je snažan rast izvoza, za 1,7 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Rast potrošnje kućanstava naglo je usporio, s 0,9 na 0,1 posto, dok se proizvodnja roba i usluga blago smanjila.

Analitičari pak upozoravaju da snažno oslanjanje na izvoz, posebno u slučaju Njemačke, nosi u sebi i određene rizike, s obzirom na zabrinutost za svjetski gospodarski rast.

'Čini se da gospodarstvo eurozone pokazuje naznake uravnoteženja, uz stagnaciju u Francuskoj i snažne podatke o rastu u Španjolskoj i Grčkoj. Njemačka je pak i dalje gotovo dosadno predvidiv izdvojen primjer pouzdanosti', zaključuje ekonomist ING-a Carsten Brzeski.

Jučer su ugodno iznenadili podaci iz Grčke koji su pokazali 0,8-postotni rast aktivnosti u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca. Statistički ured ELSTAT ujedno je revidirao podatke za prvo tromjesečje koji sada pokazuju stagnaciju aktivnosti, umjesto prethodno procijenjenog 0,2-postotnog pada.