PESIMISTIČNE PROGNOZE

Njemačko gospodarstvo stabiliziralo se 'na niskoj razini'

24.11.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Raspoloženje njemačkih poslovnih čelnika bilo je gotovo nepromijenjeno u studenom, odražavajući stabilizaciju gospodarstva "na niskoj razini", izvijestio je u petak ekonomski institut ifo.

Ifov indeks poslovne klime porastao je u studenom za 0,4 boda u odnosu na listopad, na 87,3 boda.

Oko 9.000 kompanija u istraživanju ifo-a nešto bolje ocjenjuje trenutnu gospodarsku situaciju u Njemačkoj i pokazuje nešto blaži pesimizam u prognozama poslovanja u idućim mjesecima.

"Njemačko gospodarstvo stabilizira se na niskoj razini", rekao je predsjednik ifo-a Clemens Fuest o novim rezultatima istraživanja.

Pesimizam se ublažen u većini sektora, uz iznimku posustalog građevinskog sektora koji muče podignute kamatne stope i viši troškovi poslovanja.

Statistički ured potvrdio je u odvojenom izvješću da je njemački BDP blago pao u trećem tromjesečju, za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0,1 posto.

Kočnica gospodarstvu bila je potrošnja kućanstava koja se smanjila za 0,3 posto, prekrenuvši blagi uzlazni trend u proljetnom tromjesečju, iskazan u stopi rasta od 0,2 posto.

Državna potrošnja porasla je pak prvi puta u više od godinu dana, za 0,2 posto, utvrdio je Destaatis.

Na godišnjoj razini BDP se smanjio za 0,8 posto, potvrdili su statističari, dvostruko snažnije nego u razdoblju od travnja do lipnja.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'