CRNE PROGNOZE

Njemačko gospodarstvo oporavit će se tek u 2025.

20.03.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Nevolje u njemačkom gospodarstvu nastavit će se i u ovoj godini, upozorio je u srijedu Institut za makroekonomsku politiku (IMK), prognozirajući blagi pad aktivnosti, za 0,3 posto, i skroman oporavak tek u 2025.

U idućoj godini aktivnost bi trebala porasti za skromnih 0,8 posto, procjenjuju u institutu.

IMK sa sjedištem u Dusseldorfu dio je Zaklade Hans Boeckler, koja je povezana s njemačkim sindikatima.

Rast gospodarstva koče restriktivna proračunska politika i kontinuirano visoke kamatne stope i aktivnost stagnira, tumači institut.

"Njemačko gospodarstvo polako izlazi iz faze slabosti", navodi se u izvješću instituta. "Pozitivan poticaj gospodarskom rastu pružit će u 2024. osobna potrošnja, i još više u 2025., zahvaljujući nižoj inflaciji i dogovorima o podizanju plaća", navodi se.

Ponuda i potražnja na tržištu rada trenutno su gotovo izjednačene, ocjenjuje tim stručnjaka, i tržište bi trebalo ostati relativno stabilno, uz tek blagi rast nezaposlenosti.

U ovoj godini IMK očekuje prosječnu stopu nezaposlenosti od 5,9 posto, koja bi u 2025. porasti na 6,0 posto. U 2023. iznosila je 5,7 posto.

Prema procjeni IMK-a, prosječna stopa inflacije trebala bi u ovoj godini iznositi 2,4 posto i spustiti se na 2,0 posto i izjednačiti se s razinom koju cilja Europska središnja banka (ECB). U 2023. iznosila je 5,9 posto.

Prognoziraju i da će ECB u travnju početi snižavati kamatne stope zbog popuštanja inflacije i slabe gospodarske aktivnosti u eurozoni.