do kraja godine

Njemačka zabranjuje stare kamine i peći na drva, građani ostavljeni na cjedilu

06.03.2024 u 19:08

Bionic
Reading

Nekoliko milijuna kaminskih peći u Njemačkoj neće više smjeti raditi od kraja godine zbog novih pravila o očuvanju klime i kvalitete zraka

U cijeloj zemlji više čađe i čestica diže se u zrak iz peći na drva nego iz svih dizelskih vozila zajedno. Axel Friedrich, voditelj odjela u Saveznoj agenciji za okoliš već 30 godina, stručnjak je za mjerenje zagađivača zraka koji godinama mjeri ispušne plinove iz kamina napominje kako je u ruralnim sredinama zrak zimi često zagađeniji štetnom prašinom nego na glavnim cestama u velikim gradovima, piše tagesschau.

Koalicija pod kancelarkom Angelom Merkel još je 2009. odlučila: Svaki proizvođač mora laboratorijski dokazati da je njihov uređaj u skladu s novim graničnim vrijednostima za sitnu štetnu prašinu. Uređaji bez ovog tipa bez ispitivanja moraju se staviti izvan pogona krajem 2024.

Prema podacima industrijskog udruženja HKI, moderne peći koje se prodaju od 2010. u prosjeku proizvode oko pola manje štetne prašine u laboratoriju od svojih prethodnika - što je relativno mali napredak. Istodobno, Centar za kompetencije za obnovljive sirovine sa sjedištem u Straubingu dokazao je u bezbrojnim studijama i publikacijama da su vrijednosti u svakodnevnoj praksi, ovisno o dovodu zraka i kvaliteti drva, znatno veće nego u laboratoriju.

Prema Friedrichovim riječima, prema njegovim mjerenjima upitno je ima li uopće poboljšanja u praksi. Kako bi se fina prašina zaista značajno smanjila, potrebne su posebne peći, koje su danas još uvijek rijetke i znatno su skuplje od klasičnih modela. Navodi se kako se ekološki prihvatljivo izgaranje može postići tehničkim mjerama, posebice separatorom fine prašine u dimnjaku koji se može postaviti na bilo koji kamin, pa čak i na stare peći što ih čini znatno čišćima od novih modela bez ove tehnologije.

  • +24
Klimatski aktivisti blokirali promet u njemačkim gradovima Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Pohl / Zuma Press / Profimedia

Takav sakupljač prašine uključuje se čim topli zrak uđe u dimnjak. Koristi samo oko 30 vata električne energije, koja stvara električno polje. Fine čestice prašine u njemu postaju statički nabijene. One se skupljaju, talože na stijenci dimnjaka i mogu se ukloniti tijekom njegova redovnog čišćenja. Friedrich je u velikom broju mjerenja dokazao da sadašnji separatori zadržavaju najmanje 90 posto fine prašine, obično više od 95 posto. To čini ispušni plin iz stare pećnice mnogo čišćim.

Novinar ARD-a glumio je običnog kupca u raznim specijaliziranim trgovinama za kamine i zanimao se mogu li mu prodati sakupljač prašine. Samo jedan mu ga je i ponudio i rekao da mu se bolje isplati kupi novu peć. Problem sa separatorima je njihova golema cijena jer se trenutno proizvode u jako malim količinama, no Friedrich zaključuje da je u počecima isto bilo i s katalizatorima za automobile, koji su znatno pojeftinili kad su postali obavezni i kad je krenulo 'štancanje' velikih serija.