BIZNIS IZ SNOVA

Njemački Siemens u Egiptu ugovorio posao od četiri milijarde eura

16.03.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Njemački konglomerat Siemens potpisao je s egipatskom vladom sporazum na području proizvodnje električne energije, vrijedan četiri milijarde eura, potvrdio je glasnogovornik njemačkog industrijskog diva

Prema nizu sporazuma koje su dvije strane potpisale, Siemens će izgraditi kombiniranu elektranu kapaciteta proizvodnje 4,4 gigavata električne energije i instalirati vjetroturbine kapaciteta dva gigavata, stoji u priopćenju kompanije od subote.

Ostali projekti uključuju izgradnju tvornice u Egiptu u kojoj bi se proizvodile lopatice rotora za vjetroturbine, priopćeno je iz Siemensa.

Prema dva daljnja memoranduma o razumijevanju, Siemens će također predložiti izgradnju kombinirane elektrane kapaciteta i do 6,6 gigavata i 10 trafostanica za pouzdanu opskrbu strujom, kaže se u priopćenju.

Glasnogovornica kompanije za AFP je izjavila da će projekti pokriveni memorandumima o razumijevanju vrijediti daljnjih šest milijardi eura.

"Tim će sporazumima Egiptu biti omogućen snažan i pouzdan energetski sustav koji će podržavati njegov dugoročni, održiv gospodarski razvoj", kazao je predsjednik i izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser.

Sporazume su potpisali Siemensov čelnik Keaser i njemački vicekancelar Sigmar Gabriel na globalnoj ulagačkoj konferenciji u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh.

Cilj te konferencije je potaknuti egipatsko gospodarstvo nakon višegodišnjih previranja, u kontekstu oštrog pada stranih ulaganja nakon nemira 2011. godine kojima je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Egipatska vlada za ovu i iduću godinu cilja rast gospodarskih aktivnosti od 4,3 posto, nasuprot 2-postotnog godišnjeg rasta u razdoblju nakon vala prosvjeda protiv predsjednika Mubaraka. U planu je i smanjenje proračunskog manjka i nezaposlenosti.