obnovljivi sustavi

Njemački plan promjene sustava grijanja koštat će devet milijardi eura godišnje

03.04.2023 u 23:27

Bionic
Reading

Nijemci će morati ulagati više od devet milijardi eura godišnje kako bi do 2028. prešli na obnovljive sustave grijanja, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo gospodarstva

Taj će se iznos nadoknaditi povratom od ušteda u troškovima energije, koji se procjenjuju na 11 milijardi eura tijekom 18-godišnjeg vijeka trajanja. Procijenjene uštede računaju se na temelju očekivanog rasta cijena nafte i prirodnog plina, navodi ministarstvo u svom nacrtu zakona.

Novi zakon trebao bi označiti postupni kraj sustava grijanja prostora na lož ulje i plin u Njemačkoj. Od 2024. godine 65 posto novoinstaliranih sustava mora se napajati obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo ima za cilj ugraditi dizalice topline, solarnu energiju ili hibridne sustave koji kombiniraju dizalice topline s plinom. Hibridni sustavi bili bi sastavljeni od toplinskih pumpi koje bi davale osnovnu opskrbu, a plin bi se nadopunjavao u hladnim danima.

Postojeći sustavi grijanja na naftu i plin mogu nastaviti s radom i po potrebi se popraviti.

U slučaju neispravnosti sustava grijanja, plinsko grijanje može se ugraditi na tri godine. Ako se sustav planira priključiti na daljinsko grijanje, to bi se moglo produljiti na 10 godina.

Predviđene su i državne subvencije, ali iznosi još nosi poznati. Postojeće subvencije potrebno je prilagoditi kako bi se ublažila investicija. Također će i dalje postojati porezni popusti za vlasnike nekretnina koji instaliraju nove energetske sustave.