važno pitanje

Njemački izvoz oružja pao u prvoj polovini godine

03.11.2021 u 13:23

Bionic
Reading

Njemački izvoz oružja snažno je pao u prvoj polovini godine, uz više nego prepolovljeni udio isporuka u zemlje izvan Europske unije i NATO-a, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva gospodarstva

Vlada je od siječnja do lipnja odobrila izvoz oružja i druge vojne opreme u ukupnom iznosu 2,3 milijarde eura, što predstavlja pad od 17 posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestilo je ministarstvo uoči sjednice vlade.

Njemački izvoz oružja padao je između 2016. i 2018., da bi u 2019. skočio na rekordnih više od osam milijardi eura.

U pandemijskoj 2020. smanjen je više od četvrtine, na 5,82 milijarde eura.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci posebno je oštro pao izvoz u zemlje izvan EU-a i NATO-a, na 499 milijuna eura, što je otprilike manje od trećine prošlogodišnjeg iznosa.

Time je udio izvoza u tu skupinu zemalja, kontroverzan zbog pitanja ljudskih prava i sukoba, potonuo na samo 21,7 posto, sa 78,3 posto u istom prošlogodišnjm razdoblju.

Osnovni podaci o izvozu oružja objavljeni su u srpnju, a u aktualnom su izvješću dopunjeni detaljnim podcima.

Njemačka vlada objavljuje redovita izvješća o dozvolama za izvoz oružja od 2014. godine.

Upravo je izvoz oružja važno pitanje u aktualnim pregovorima o formiranju nove koalicijske vlade nakon rujanskih parlamentanih izbora.

"Želimo zakonom urediti da izvozne dozvole ne budu uvijek obilježene oscilacijama i nepredvidive, već da vlada djeluje na temelju jasnih i obvezujućih kriterija", rekla je glasnogovornica Zelenih Katja Keul.

Cilj je da izvoz oružja u treće zemlje bude iznimka, posebno oružja koje se koristi u oružanim sukobima, dodala je Keul.

Liberalni FDP, koji o koaliciji pregovara sa socijaldemokratima i zelenima, podupire regulaciju trgovine oružjem na razini EU-a, upozoravajući na velike razlike u regulativi među članicama EU-a.