analiza Bundesbank

Njemački BDP vjerojatno će pasti i na početku 2022.

21.02.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo vjerojatno će se smanjiti i u prvom kvartalu ove godine jer na aktivnosti utječe izostanak zaposlenika s posla povezan s novim valom širenja koronavirusne zaraze, objavila je u ponedjeljak središnja banka

Njemačko gospodarstvo vjerojatno će se smanjiti i u prvom kvartalu ove godine jer na aktivnosti utječe izostanak zaposlenika s posla povezan s novim valom širenja koronavirusne zaraze, objavila je u ponedjeljak središnja banka.

Najveće europsko gospodarstvo oslabilo je u posljednja tri mjeseca 2021. godine, pritisnuto problemima u ključnom industrijskom sektoru kojeg su zakočili poremećaji u lancu opskrbe i smanjene potrošnje pod utjecajem postroženih epidemioloških mjera.

Njemački BDP pao je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je bio uvećan 1,7 posto. Na godišnjoj razini aktivnosti su porasle 1,4 posto, nakon 2,9-postotnog rasta  razdoblju od srpnja do rujna, podaci su Destatisa.

Iako su u međuvremenu pritisci ponešto popustili, uslužne djelatnosti i zapošljavanje općenito pogođeni su brzim širenjem omikron varijante koronavirusa, upozorili su u njemačkoj središnjoj banci.

"Za razliku od prijašnjih valova pandemije, mjere suzbijanja virusa i prilagodba ponašanja vjerojatno ne utječu samo na aktivnosti u uslužnom sektoru", procjenjuju, dodavši da bi izostanak s posla mogao zamjetno prigušiti aktivnosti i u drugim sektorima.

Zato će gospodarstvo "vjerojatno ponovo osjetno pasti" u prva tri ovogodišnja mjeseca, zaključuju.

Proljetno tromjesečje vjerojatno će donijeti snažan oporavak, zahvaljujući snažnoj potražnji, uz pozitivan impuls iz industrije, prognoziraju u Bundesbanku.

Uvjet je stišavanje pandemije i poboljšanje stanja u opskrbi, dodaju.