PODACI DESTATISA

Njemačke tvrtke imaju znatne probleme u nabavi; uvozne cijene porasle najsnažnije u 40 godina

29.09.2021 u 19:19

Bionic
Reading

Uvozne cijene u Njemačkoj u kolovozu su porasle najsnažnije u 40 godina, potaknute skokom cijena nafte i plina i ključnih sirovina, objavio je u srijedu statistički ured. Uvozne cijene skočile su u kolovozu za 16,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, objavio je Destatis

To je njihov najveći rast od rujna 1981. godine, kada su zbog druge naftne krize porasle 17,4 posto.

Cijena uvoza energije porasla je u kolovozu za 93,6 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, najvećim dijelom zbog snažnog rasta cijene zemnog plina, navodi se u izvješću statističkog ureda.

Poskočila je i cijena mnogih sirovina, pa je željezna rudača u kolovozu bila gotovo dvostruko skuplja nego u istom mjesecu lani, cijena drvne građe porasla je za 61,6 posto, a osnovnih željeznih, čeličnih i ferolegura za 57,7 posto.

Narudžbe čekaju

Sve više njemačkih tvrtki ima problema s nabavom, pokazalo u srijedu najnovije istraživanje instituta Ifo.

Rekordnih 77,4 posto njemačkih tvrtki ovog je mjeseca imalo poteškoća u nabavi intermedijarnih proizvoda i sirovina, pokazala je anketa među poslovnim čelnicima, znatno više nego u kolovozu kada se na njih požalilo 69,2 posto tvrtki.

"Problemi u lancu nabave sve su izraženiji", zaključio je ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe, komentirajući najnovije istraživanje.

Kompanije dobivaju puno narudžbi, ali ih trenutno ne mogu realizirati, dodao je.

Njemačka automobilska industrija trenutno najviše pati od uskih grla u opskrbi, pokazala je anketa, budući da su se gotovo sve tvrtke, njih čak 96,7 posto, požalile na probleme u nabavi.

U segmentu strojarskog inženjeringa nabava muči 89 posto tvrtki, a u kemijskoj industriji njih 67 posto.

Institut sa sjedištem u Muenchenu nedavno je snizio prognozu rasta gospodarstva za ovu godinu s 3,3 na 2,5 posto, izdvajajući među razlozima probleme s opskrbom.