više ponude, manje cijene

Njemačka vlada donijela akcijski plan: Cijene stanarina moraju pasti!

21.09.2018 u 18:53

Bionic
Reading

Njemačka vlada donijela je u petak akcijski plan kojim želi građanima omogućiti lakši pristup stanovima s umjerenom stanarinom, a njemačka kancelarka Angela Merkel je stanovanje po pristupačnim cijenama proglasila jednim od najvažnijih ciljeva njezine vlade.

„Mi želimo uložiti velike napore kako bi postigli naš cilj, a to je više stanova na njemačkom tržištu nekretnina. To je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta na vrhu predstavnika politike i gospodarstva u kancelarskom uredu na temu stanogradnje u Njemačkoj.

Kao jedan od rezultata sastanka na vrhu, Merkel je najavila i gradnju dodatnih 100.000 socijalnih stanova u Njemačkoj.

Ministar financija Olaf Scholz najavio je i lakše financiranje socijalne stanogradnje, što je nadležnost saveznih država, kroz sredstva iz saveznog budžeta.

„Ono što nam je u Njemačkoj potrebno je više stanova koje je moguće i platiti. Stanarine od 10 eura po kvadratu (bez režija) građane dovode na rub financijske izdržljivosti“, rekao je Scholz. Ministar unutarnjih poslova i stanogradnje Horst Seehofer rekao je kako je današnji sastanak odaslao „važnu poruku“ koja glasi: veća ponuda, manje cijene.

„Ovo je najobuhvatniji plan na polju stanogradnje donesen u Njemačkoj“, rekao je Seehofer napominjući da se radi o „umrežavanju“ svih interesnih sfera na ovom polju.

  • +2
Iseljavanje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Stanarine su, posebice u velikim gradovima, posljednjih godina rasle velikom brzinom a u gradovima poput Muenchena ili Hamburga, stanarine od 15 eura po četvornom metru stana više nisu rijetkost.

Danas prihvaćeni plan donosi i tzv. kočnicu rasta stanarina koja onemogućava drastična podizanja stanarina kod promjene stanara kao i otežano povišenje stanarina prilikom renoviranja nekretnine.