energetska kriza

Njemačka preusmjerava dio pandemijske pomoći dobavljačima plina

13.09.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Njemačka vlada planira preusmjeriti pandemijsku pomoć dobavljačima plina preko državne razvojne banke kako bi im pomogla u razdoblju visokih cijena, potvrdilo je ministarstvo financija u utorak izvješće poslovnog lista Handelsblatta

Približno 67 milijardi eura u kreditnim autorizacijama bit će prebačeno iz državnog fonda za stabilizaciju gospodarstva (WSF) na državnu razvojnu banku KfW, izvijestio je poslovni dnevnik Handelsblatt u utorak, pozivajući se na izvore u vladi.

To će ojačati bančine kapacitete za izdavanje jamstava i pomoć u likvidnosti energetskim tvrtkama pogođenim drastičnim smanjenjem uvoza plina iz Rusije, priopćilo je ministarstvo financija.

WSF-ova odobrenja dugoročnih kredita primjerena su trenutnoj situaciji budući da nije jasno koliko će dugo energetski problemi trajati, pojasnilo je ministarstvo.

Prošli se tjedan i VNG, jedan od najvećih njemačkih uvoznika ruskog plina, pridružio nizu dobavljača plina koji su od vlade zatražili pomoć kako bi se mogli nositi s visokim cijenama nakon obustava isporuka iz Rusije, podsjeća Reuters.

Poput Unipera, koji je od vlade osigurao čak 19 milijardi eura, i VNG je sada prisiljen nabavljati plin na fizičkom tržištu, po znatno višim cijenama.

Očekuje se da će njemačka vlada nacrt zakona o povećanim kreditnim sredstvima usvojiti u srijedu.

Preusmjeravanje novca iz pandemijskog programa tema je rasprave i u Italiji.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Čelnik udruge talijanske industrije Carlo Bonomi izjavio je u ponedjeljak da, po njegovom mišljenju, ima prostora za izmjene plana za oporavak od koronakrize (PNRR).

Plan za oporavak od koronakrize sastavljen je prije no što je rat u Ukrajini intenzivirao energetsku krizu i pretvorio je u "ekonomski potres", naglasio je čelnik Confindustrije.

I favoritkinja za mjesto talijanske premijerke na prijevremenim parlamentarnim izborima koji će biti održani 25. rujna Giorgia Meloni rekla je da bi Italija trebala moći izmijeniti plan za oporavak od koronakrize (PNRR) kako bi ublažila pritisak rasta cijena energije, primjećuje Reuters.