povijesni presedan

Njemačka odustaje od tržišnog natjecanja: Šećerane rade zajedno kako bi se spremile na nestašicu plina

06.09.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Njemačke šećerane Nordzucker, Südzucker, Pfeifer & Langen i Cosun Beet namjeravaju surađivati kako bi osigurale proizvodnju šećera u slučaju nestašice plina, priopćio je u utorak regulator za tržišno natjecanje. Kompanije će u slučaju prekida opskrbe plinom i obustave proizvodnje u nekim pogonima zbog racioniranja potrošnje dijeliti proizvodne kapacitete, prema sporazumu koji je odobrio Bundeskartellamt.

U suradnju će se uključiti i udruženje industrije šećera Verein der Zuckerindustrie (VdZ). „Cilje je suradnje proizvođača šećera u ovim teškim vremenima ublažiti negativan utjecaj mogućih nestašica plina na proizvodnju. Brojne tvornice šećera trenutno rade na prirodni plin”, kazao je predsjednik Bundeskartellamta Andreas Mundt.

Nestašica plina dovela bi do prekida proizvodnje, a takav scenarij treba izbjeći i u interesu potrošača, budući da bi cijene šećera u tom slučaju snažno porasle, a to bi utjecalo i na druge proizvode, tumači Mundt.

Suradnja je vremenski ograničena iznimka koja bi trebala ublažiti probleme u slučaju nestašice plina, naglasio je.

Tvrtke moraju prvo iskoristiti sve slobodne proizvodne kapacitete u tvornicama u matičnoj Njemačkoj i u Europi i pokušati preraditi šećernu repu u onima koje ne koriste plin, pod uvjetom da je to ekonomski izvedivo zbog troškova transporta, stoji u priopćenju.

Kao pripremnu i provedbenu mjeru, VdZ će od šećerana pribaviti informacije o raspoloživim prerađivačkim kapacitetima i kontinuirano ih pratiti kako bi utvrdio koji se kapaciteti mogu staviti na raspolaganje na dobrovoljnoj osnovi. Sezona prerade šećerne repe trebala bi početi u rujnu i završiti u prvom tromjesečju iduće godine.

  • +3
Ilustracija - šećerana Izvor: Profimedia / Autor: Jens-Ulrich Koch / AFP / Profimedia

U Francuskoj su proizvođači šećera odlučili ranije krenuti s proizvodnjom u novoj sezoni kako bi izbjegli moguća ograničenja u potrošnji energije ove zime.

Sezona obično kreće sredinom rujna i završava početkom veljače, ali Tereos i Cristal Union, dva najveća proizvođača šećera u Francuskoj, krenula su s proizvodnjom već prošlog tjedna.

"Pomaknuli smo početak rada naših pogona kako ne bismo bili aktivni tijekom siječnja i veljače, najhladnijih mjeseci, budući da će rizik ograničenja potrošnje tada biti najveći", rekao je izvršni direktor Cristal Uniona Xavier Astolfi.