udruga vci

Njemačka kemijska industrija upozorava da bi im veća štednja plina mogla ugroziti proizvodnju

19.07.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Njemačka kemijska industrija već je učinila sve što je mogla kako bi smanjila potrošnju plina, objavila je u utorak udruga VCI, upozorivši da im preostaje još samo da smanje ili ugase proizvodnju

"Što se tiče naših kompanija, trenutno ponovo činimo sve što možemo kako bismo iskoristili baš svaku mogućnost za uštedu plina", rekao je izvršni direktor VCI-ja Wolfgang Grosse Entrup.

"No, ne možemo više puno uštedjeti budući da je učinkovitost već u proteklih nekoliko godina bila (naše) glavno načelo", dodao je Entrup.

Prema VCI-ju, koji predstavlja oko 1900 tvrtki, njemačka kemijska i farmaceutska industrija najveći je potrošač plina u zemlji, s 15 posto udjela u ukupnoj potrošnji. Industrijski lider BASF smatra se najvećim industrijskim potrošačem plina u Njemačkoj.

VCI je pozvao "društvo da štednjom plina pokaže snagu" kako bi sigurno prebrodilo zimu, s obzirom na sve izraženiju neizvjesnost u opskrbi plinom iz Rusije.

Strahuje se da ruski plin neće ponovo poteći plinovodom Sjeverni tok 1 krajem tjedna, nakon završetka redovnog održavanja, posebno nakon što je ruski dobavljač Gazprom prošlog tjedna objavio da zbog izvanrednih okolnosti možda neće moći podmiriti ugovorne obaveze.