NOVI OBRAČUN BEZ UTJECAJA

Ni droga ni prostitucija ne podižu hrvatski BDP

10.09.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Uvođenje nove metodologije ESA 2010 u nacionalne račune ne utječe značajno na izračun hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa ni na udjel proračunskog deficita i javnog duga u BDP-u, pokazuju podaci koje je na današnjoj konferenciji za novinare iznio ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof

Krištof ističe da se nova metodologija ne uvodi iz političkih razloga, kako bi se umjetno povećao BDP te podsjeća da su pripreme za to počele još 2003. godine.

Prema novoj metodologiji, revidirani BDP u tekućim cijenama u razdoblju od 1995. do 2012. povećao se u prosjeku za 1,2 posto, a porast je najviše ostvaren zbog drukčijeg bilježenja odnosno uključivanja istraživanja i razvoja te ilegalnih aktivnosti u obračun BDP-a.

Tako izdaci za istraživanje i razvoj povećavaju razinu BDP-a za 0,5 posto u razdoblju od 2000. do 2012. godine, dok ilegalne aktivnosti povećavaju tu razinu za 0,7 posto, odnosno za 2,27 milijardi kuna u 2012. godini.

Te promjene, po ocjeni DZS-a, ne utječu značajno na kretanje hrvatskog javnog duga i proračunskog deficita.

Ilegalne aktivnosti uključene u reviziji obuhvaćaju distribuciju droge, usluge prostitucije, ilegalnu proizvodnju i prodaju cigareta i duhan te ilegalnu proizvodnju i prodaju alkohola.

Struktura prosječnog godišnjeg dohotka ostvarenog ilegalnim aktivnostima pokazuje da droga i prostitucija u tom dohotku sudjeluju s po 40 posto, cigarete i duhan 13 posto, a alkohol sedam posto.

Čelnik DZS-a ističe da nova metodologija donosi i promijenjene kvantitativne i kvalitativne kriterije razgraničavanja između sektora opće države i ostalih sektora. Tako je ranije, prema metodologiji ESA 95, proširen obuhvat sektora države na Hrvatsku radioteleviziju i HŽ-Infrastrukturu dok nova metodologija u obuhvat uključuje još dvije jedinice - Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb.

Prema novoj metodologiji, BDP za drugo tromjesečje 2014. ne razlikuje se od prve procjene objavljene 29. kolovoza te je u drugom tromjesečju realno manji za 0,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2013. godine.

Sezonski prilagođeni BDP realno je manji za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje te realno manji za 1 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.

Nova statistička metodologija EU-a ESA 2010 (Europski sustav nacionalnih i regionalnih računa), odnosi se na harmoniziranu metodologiju koja se koristi u proizvodnji podataka o nacionalnim računima u Europskoj uniji. Jedinstvena metodologija je ujednačena, usporediva, pouzdana i osuvremenjena proizvodnja ekonomskih statistika u zemljama članicama, kažu u DZS-u.

Među ostalim, revizija BDP-a prema ESA 2010 metodologiji obuhvaća prikazivanje izdataka za istraživanje razvoj te za sustave naoružanja kao investiciju kao i uključivanje ilegalnih aktivnosti u obračun BDP-a.

Zbog izmjena Eurostatove metodologije, javni dug raste

Prema novoj metodologiji, revidirani su svi podaci o BDP-u u razdoblju od 1995. do 2012. godine.

'Kumulativno u razdoblju od 2008. do 2013. hrvatsko gospodarstvo realno je smanjeno za 12 posto, s najvećim negativnim doprinosom investicija i osobne potrošnje koje su u petogodišnjem kriznom razdoblju realno niže za visokih 32, odnosno 12,5 posto', navode analitičari Raiffeisenban Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Premda se ne očekuje utjecaj ovih izmjena metodologije DZS-a na odnos javnog duga i BDP-a, koji je prema podacima Eurostata u prvom tromjesečju dosegnuo 68 posto BDP-a, analitičari upozoravaju da će uskoro taj odnos značajno porasti zbog promjene u Eurostatovoj metodologiji.

'Uskoro će biti objavljeni podaci o javnom dugu, koji će uključiti i širi obujam javnog duga, odnosno on bi trebao uključivati i implicitne obveze države, prije svega državna jamstva. Stoga se procjenjuje da će javni dug iznositi više od 80 posto BDP-a', kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist u Splitskoj banci.