ČAČIĆ NA BROWN FORUMU

'Nezaposlenost će rasti do kraja svibnja, a onda slijedi promjena trenda'

03.04.2012 u 08:30

Bionic
Reading

'Jugoistočna Europa je velik potencijal za ulaganja, ali neke države taj potencijal još nisu prepoznale jer su opterećene brojnim deficitima', rekao je danas u Opatiji veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj James B. Foley na drugom Brown forumu, koji je okupio oko 160 sudionika

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić složio se s Foleyjem da su hitno potrebna privatna ulaganja te je istaknuo da investicijske šanse u tranzicijskim zemljama ovise o kvaliteti političkih elita koje vode te zemlje. Što se Hrvatske tiče, Čačić potencijal vidi u energetici, u tvrtkama poput Hrvatskih voda, HEP-a te autocesta, a morat će se ići u javno-privatno partnerstvo, istaknuo je, primarno u obrazovanju, kulturi, pravosuđu, zdravstvu, čak i u vojsci. Uvoz je nepotreban, smatra, u energetici i hrani.

'Nažalost, Hrvatska danas nema ni pet posto velikih energetskih projekata koji bi bili spremni i u čiju bismo realizaciju mogli ući, no dobro je što postoji politički konsenzus oko tih područja gdje je mogućnost razvoja očita, a jedino je nezgodno što dosada nitko ništa nije napravio već 20 godina', rekao je Čačić. Podsjetio je da Hrvatska koristi samo 50 posto hidro-potencijala te da smo osmi najveći uvoznik u svijetu. 'To tako neće ići', kazao je i dodao da smo po razini nezaposlenosti tamo gdje smo bili 2003. godine, a dug države nam je u samo tri godine eksplodirao za 50 posto.

'Crni brojevi će se nastavljati do kraja ovog i početkom idućeg mjeseca, a krajem svibnja počet će kompletna promjena trenda. Tada ćemo imati oko 350.000 nezaposlenih, a od lipnja nadalje zadatak nam je da se vratimo u plus. Nikad više u mandatu ove vlade se ne smiju ponoviti ovi brojevi', rekao je Čačić, priznavši da su ovo najcrnji brojevi koje su doživjeli u mandatu ove vlade. Ministar gospodarstva očekuje da će u ovo vrijeme 2013. u Hrvatskoj biti oko 20 do 30 tisuća manje nezaposlenih te isto toliko svake iduće godine, a što se investiranja tiče, poručio je da će nastupiti agresivno.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je rekla da još uvijek stvaramo investicijsku klimu, proizvod koji možemo nuditi te da je potpredsjednik Vlade Čačić dobio zadatak da koordinira desetak ministarstava koja revidiraju u svojim resorima ono što su prepreke investitorima. 'Mi smo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova već sazvali jedan takav sastanak o viznom režimu, dozvolama boravka i raznim vezanim temama, na koji način možemo olakšati investitorima dolazak, boravak i posao u Hrvatskoj.

Neujednačeno zakonodavstvo je naša tradicionalna boljka, kao i prevelik broj raznoraznih dozvola, posebnih pravila koja investitor mora ispuniti. Pitanje definiranja vlasništva nad nekretninama se pokrenulo, bez čega nema kredita, kupnje zemljišta ni mogućnosti investiranja', kazala je Pusić.

I James Foley se složio da je birokracija najveći problem kod investiranja u Hrvatskoj, no istaknuo je da je želja i volja gradonačelnika vrlo bitna kod motiviranja investitora.

Bivši gradonačelnik grada Anchoragea na Aljasci, senator Mark Begich, inače hrvatskog podrijetla, gostovao je u Opatiji, kao i prošle godine na Brown forumu u Dubrovniku, te iznio gradonačelnicima niz zanimljivih savjeta kako uspješno vladati gradovima. Istaknuo je da nema razlike između gradonačelnika američkog i hrvatskog grada te da je važno imati viziju razvoja grada za godinu dana, dvije i tri, uzeti stvari u svoje ruke, a ne čekati državu, napraviti prvi korak, razgovarati s građanima i dobiti njihovo povjerenje.