CRNE BROJKE ZA JESEN

Nezaposlenih 300.430, a očekuje se pad BDP-a veći od 2 posto

  • Autor: A.R.
  • Zadnja izmjena 25.08.2012 07:53
  • Objavljeno 25.08.2012 u 07:00
nezaposleni nezaposlenost

nezaposleni nezaposlenost

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Dnevni barometar broja nezaposlenih u petak je pokazao da se brojka popela iznad 300 tisuća. Vojska ljudi u potrazi za poslom narasla je na 300.430, a brojka se svakim satom povećava. To znači da je i u kolovozu nastavljen rast broja nezaposlenih

Trend rasta nezaposlenosti u jeku turističke sezone, koja je uvijek popravljala negativnu statistiku, analitičarima je znak da Hrvatska upada u depresiju iz koje se nećemo izvući do kraja godine. Objava podataka o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju očekuje se idućih dana, ali već je sada jasno da će se pokazati da je gospodarstvo ponovno palo. Da se niti ne nada umjerenom padu, priznao je i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je s druženja s poduzetnicima okupljenima u Hrvatsku udrugu poslodavaca poslao poruku da će drugi kvartal biti tromjesečje najdublje krize, nakon koje će slijediti lagani oporavak.

'U drugom smo tromjesečju imali najdublju krizu, treći će pokazati oporavak, a u četvrtom kvartalu pokrenute investicije pokazat će prve rezultate na ukupnu ekonomiju', kazao je Čačić, koji rast BDP-a očekuje u idućoj godini. Kolik će pad BDP-a biti u drugom tromjesečju, malo se koji analitičar usudi reći javno, ali se neslužbeno najavljuje da će Državni zavod za statistiku obznaniti negativni rast veći od dva posto

'BDP je u drugom tromjesečju pao oko 2,5 posto', kazao je Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke, koji se ne nada oporavku čak ni u tradicionalno najboljem dijelu godine za domaće gospodarstvo. Zato najavljuje da će i u ljetnim mjesecima gospodarstvo bilježiti pad. Naime, ako turistički prihodi i narastu za četiri posto, to tehnički znači realnu stagnaciju u odnosu na prošlu godinu, a budući da je došlo do drastičnih pogoršanja u domaćem gospodarstvu, ipak su strukturni problemi uspjeli neutralizirati pozitivne utjecaje priliva stranih valuta iz turizma. Zato analitičari očekuju pad BDP-a u trećem tromjesečju za oko jedan posto.

Oporavku neće pomoći ni rast cijene plina i energenata te rast nezaposlenosti. 'Gospodarstvo se vratilo na 2005', poručuju analitičari, koji bez reformi prvenstveno u javnom sektoru ne vide prostor za rast ekonomije. Uz niz negativnih vijesti poput novog sužavanja u građevinskom sektoru i najavljenog poskupljenja cijena hrane, vrlo loše izgleda eksplozija javnog duga. Ukupno država i državna poduzeća duguju 231 milijardu kuna, što je oko 65 posto BDP-a Hrvatske. Naime, u travnju, što je najsvježiji podatak koji je Hrvatska narodna banka objavila, dug središnje države i republičkih fondova narastao je na 174 milijarde kuna.

U usporedbi s mjesecom ranije riječ je o 13 milijardi kuna većem dugu, a od početka godine država je povećala dug za gotovo 20 milijardi kuna. Ta eksplozija duga smirit će se u svibnju, jer je u njemu država otplatila 500 milijuna eura domaćem tržištu kroz dospjelu obveznicu, ali je i u srpnju izdala novu obveznicu slične vrijednosti. Ipak, dug se više ne bi trebao povećavati, a treba napomenuti i da su državna jamstva smanjena za dvije milijarde kuna, što znači da je vjerojatno došlo do reklasifikacije dugovanja, odnosno da je država već preuzela dio duga brodogradilišta na sebe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi