njemačka u problemima

Nevoljama u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva još ne nazire kraj

08.01.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Njemačke industrijske narudžbe pale su u studenome zbog slabe inozemne potražnje i nedostatka velikih ugovora, pokazali su podaci objavljeni u srijedu, signalizirajući da se nevoljama u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva još ne nazire kraj

Nove industrijske narudžbe pale su u studenome za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od prošlogodišnjeg srpnja, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

U listopadu narudžbe su prema revidiranim podacima porasle 0,2 posto.

Inozemna potražnja za njemačkim proizvodima potonula je u studenome 3,1 posto, najsnažnije od veljače, dok je domaća potražnja porasla 1,6 posto.

Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, industrija je u studenome bilježila rast ukupne potražnje za jedan posto.

"Priljev novih narudžbi stabilizirao je u proteklim mjesecima na niskoj razini a poslovna očekivanja u prerađivačkoj industriji blago su poboljšana", napominju u ministarstvu.

Izvozno orijentirane njemačke proizvođače prošle je godine teško pogodilo slabljenje inozemne potražnje i poslovna neizvjesnost povezana s trgovinskim sporovima i odlukom Britanije da napusti Europsku uniju.

Na početku nove godine tim se problemima pridružila i eskalacija vojnih sukoba između Sjedinjenih Država i Irana, upozorava ekonomist VP Banka Thomas Gitzel.

Prema važećim je procjenama njemačko gospodarstvo u 2019. poraslo samo 0,5 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u godini ranije. Njemački statistički ured objavit će preliminarne procjene o rastu bruto domaćeg proizvoda sredinom siječnja.

Za ovu godinu njemačka vlada prognozira 1-postotni rast, ukazujući da veći broj radnih dana. Prema kalendarski prilagođenim podacima, BDP bi po vladinim procjenama trebao porasti 0,6 posto.