POVRATAK U RECESIJU

Neočekivani pad britanskog BDP-a

25.01.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Aktivnosti u britanskom gospodarstvu neočekivano su se smanjile u posljednja tri mjeseca prošle godine za 0,5 posto, nakon što je obilan snijeg u prosincu uzeo daleko veći danak nego što su ekonomisti očekivali, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak

Ekonomisti su očekivali tek usporavanje rasta na 0,5 posto, sa 0,7 posto ostvarenih u trećem tromjesečju.

Nepovoljne vremenske prilike utjecale su na izvedbu građevinskog i uslužnog sektora, koji su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca zabilježili veliki pad aktivnosti, za 3,3 odnosno 0,5 posto. U prethodnom tromjesečju aktivnosti u građevinskom sektoru porasle su za 3,9 posto dok su one u uslužnom sektoru povećane za 0,5 posto.

Pritom državni statistički ured upozorava da bi i bez padalina gospodarstvo teško ostvarilo rast aktivnosti.

Novi su podaci loša vijest za vladu koja treba početkom 2011. započeti s ozbiljnim rezanjem javne potrošnje i dovode u pitanje tržišna očekivanja da će Bank of England povećati ključne kamatne stope u prvoj polovici godine.

Ti podaci naglašavaju dilemu s kojom je suočana središnja britanska banka koja mora obuzdati inflaciju na ciljanu razinu, ali ne želi podići kamatne stope budući da još nije osiguran održiv oporavak.

Očekuje se da će rast dodatno usporiti u prvoj polovici 2011., kada će rast poreza na promet i intenziviranje smanjenja vladine potrošnje dodatno pridonijeti nepovoljnim okolnostima.