ŠTO POLJOPRIVREDNICIMA NUDI HBOR?

Nemoguća otplata kredita uvjetovala reprograme

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 22.07.2012 07:53
  • Objavljeno 22.07.2012 u 07:53
Stradali voćnjaci

Stradali voćnjaci

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja

Gospodarska kriza uvjetovala je probleme u poslovanju brojnim poduzetnicima i gospodarstvenicima u Hrvatskoj, a na svojim leđima svakako i vrlo očito to osjete i poljoprivrednici. Osim krize, usjeve i trajne nasade od početka godine pogodile su i elementarne nepogode pa je bilo nužno pokušati pomoći hrvatskom selu. Hrvatska banka za obnovu i razvoj, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, pokrenula je reprogram kredita, ali i počela odobravati moratorij na podmirenje kreditnih obveza seljacima

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je izvijestilo o tome kako je postiglo dogovor s HBOR-om da ta razvojna i izvozna banka, kojoj je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskoga gospodarstva, svjesna problema koje imaju poljoprivrednici u otplatama kredita, izmijeni program kreditiranja pod nazivom 'Financijsko restrukturiranje'.

'Izmjenama je omogućeno da uz dosadašnje korisnike, zahtjev za kredit mogu podnijeti i fizičke osobe koji su obveznici poreza na dohodak te je osigurana niža kamatna stopa za poljoprivrednike', potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, uz napomenu kako je o izmjenama u programu HBOR izvijestio poslovne banke već tijekom lipnja te je korisnicima omogućeno podnošenje zahtjeva za kredit putem poslovnih banaka.

Upravo je ta informacija bila i povod za postavljanje upita HBOR-u za pojašnjenje novih pogodnosti, posebice u kontekstu omogućavanja podnošenja zahtjeva za kredit i poljoprivrednim proizvođačima koji vode knjige sukladno Zakonu o porezu na dohodak.

'Odobravanjem kredita poljoprivrednicima putem poslovnih banaka u okviru ovog programa, refinancirat će se nepovoljni krediti odobreni od poslovnih banka ili leasing institucija. Krediti će se odobravati na rok do 10 godina uključujući poček do dvije godine te uz kamatnu stopu od pet posto za kredite koji će biti odobreni tijekom 2012. godine', poručeno je iz HBOR-a, uz dodatak da će se kreditiranje provoditi putem poslovnih banaka.

Istodobno, zbog proglašenih elementarnih nepogoda na voćnjacima u 11 županija, što je posljedica iznimno niskih temperatura koje su vladale u Hrvatskoj početkom travnja baš u vrijeme pune cvatnje svih voćnih vrsta, HBOR je odlučio izaći u susret i ugroženim voćarima. Svima kojima su proteklih godina odobravani krediti za podizanje i opremanje dugogodišnjih nasada, a koji su pretrpjeli štetu, odobravat će se reprogram ili moratorij kreditnih obveza

Poticanje podizanja dugogodišnjih nasada samo je dio programa koje provodi HBOR, jer su 'u ponudi' te banke i investicijski krediti po programima Poljoprivreda i ujednačen razvoj, Gospodarstvo i IPARD te krediti za financiranje obrtnih sredstava po programu Priprema poljoprivredne proizvodnje.

Prošle je godine za poljoprivrednu djelatnost odobreno 811 milijuna kuna kredita, a samo u prvih pola 2012. odobreno je još 661 milijun kuna

Kako do reprograma ili moratorija kredita?

Za sve voćare čiji su trajni nasadi pogođeni hladnoćama početkom travnja nudi se reprogram ili moratorij kreditnih obveza na jedan od ovih načina:

-odobrenje dodatnog počeka za 12 ili 24 mjeseca za vrijeme kojeg bi se obračunavale kamate, ali bi se jednokratno naplaćivale nakon dodatnog počeka, uz produljenje roka otplate na 15 godina;
-odobrenje dodatnog počeka za 12 ili 24 mjeseca za vrijeme kojeg bi se obračunavale kamate, ali bi se naplaćivale nakon dodatnog počeka (zajedno s prvom ratom glavnice) u 12 ili 24 mjesečna obroka, uz produljenje roka otplate na 15 godina;
-odobrenje dodatnog počeka za 12 ili 24 mjeseca za vrijeme kojeg bi se obračunavale i naplaćivale kamate, uz produljenje roka otplate na 15 godina.

Korisnici kredita moraju podnijeti zamolbe za reprogram, odnosno moratorij kreditnih obveza u HBOR-u gdje će im objasniti i koja im je dokumentacija neophodna u tom procesu.

'Najveći interes poljoprivrednici iskazuju za program Priprema poljoprivredne proizvodnje koji je namijenjen financiranju obrtnih sredstava, a kreditna sredstva mogu se koristiti u okviru poslovanja za tekuću proizvodnju, kao što su kupnja sirovina, repromaterijala i ostalog materijala za proizvodnju u poljoprivredi te za otkup poljoprivrednih proizvoda', kažu u HBOR-u.

Kako se i u samom nazivu banke nalaze dvije ključne riječi 'obnova' i 'razvitak', zanimljivo je bilo čuti i kako HBOR podupire ujednačavanje regionalnog razvitka, a posebice neiskorištenih prostora zbog kojih pojedini krajevi nose naziv 'pasivni krajevi'. Nude se, naime, povoljniji uvjeti kreditiranja za projekte u područjima posebne državne skrbi

Osim nižih kamatnih stopa u odnosu na ostala područja, HBOR za osiguranje povrata kredita traži odnos 1:1,3 (u drugim dijelovima taj je odnos 1:1,5) te omogućava financiranje cjelokupne investicije bez PDV-a. Drugdje se investicija financira u pravilu do 75 posto.

Ono što se često čuje kao mogućnost bržeg izlaska iz krize, a što je i jedna od mogućnosti trajnijeg postizanja zadovoljavajućih gospodarskih rezultata, jest povezivanje dviju bitnih grana – poljoprivrede i turizma.

'Za ova dva sektora također postoje i investicijski krediti i krediti za obrtna sredstva što znači da je infrastruktura postavljena te HBOR može poticati ulaganja u oba sektora. Stoga se samo nadamo kako će hrvatski poduzetnici imati što više ideja za povezivanje poljoprivrede i turizma te da će nam se obratiti za realizaciju projekata, zaključno poručuju iz HBOR-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi